Wróć do Przepisów

Burger z cielęciny z kurkami i serem wędzonym

Czas przygotowania

25 min

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Burgery z cielęciny 8 szt.

Bułka do burgera, lub zwykła kajzerka 4 szt.

Sos czosnkowy Fanex 8 łyżek

Sałata 4 liście

Kurki świeże 100g

Boczek wędzony w kawałku 100g

Ser wędzony 80g

Cebula biała 1 mała szt.

Natka pietruszki ½ pęczka

Rozmaryn świeży 1 gałązka

Olej 1 łyżka

Masło 1 łyżka

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Kurki oczyść i osusz, boczek oraz cebulę pokrój w kostkę, natkę i igły rozmarynu posiekaj drobno, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Bułki przekrój na połówki a następnie opiecz na rozgrzanej patelni lub na grillu.
  2. Pokrojony boczek usmaż na rozgrzanej patelni z olejem, dodaj cebulę i smaż chwilę razem. Po tym czasie dodaj osuszone kurki oraz zioła, smaż 3 minuty i dopraw do smaku.
  3. Mięso połóż na rozgrzanym grillu i smaż po 4-5 minut z każdej strony. Na usmażone kotlety połóż porcję kurek z boczkiem i posyp startym serem – ten natomiast opal krótko kuchennym palnikiem.
  4. Opieczone bułki posmaruj sosem czosnkowym Fanex, na dolnych połówkach połóż po jednym liściu sałaty a następnie ułóż po dwa kawałki mięsa wraz z kurkami.
  5. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij je lekko dłonią i podawaj.

TIP

Kurki, jak wiemy, są grzybami sezonowymi i nie zawsze są dostępne – ale jak najbardziej możesz zastąpić je w takiej kanapce pieczarkami.


Kanapka z kotletem mielonym i majonezowym sosem z musztardą

Kanapka Cevapcici z mozzarellą i pikantnym sosem arabskim

Sprawdź inne przepisy

0