Przepisy
Składniki
Burgery z cielęciny 8 szt.
Bułka do burgera, lub zwykła kajzerka 4 szt.
Sos czosnkowy Fanex 8 łyżek
Sałata 4 liście
Kurki świeże 100g
Boczek wędzony w kawałku 100g
Ser wędzony 80g
Cebula biała 1 mała szt.
Natka pietruszki ½ pęczka
Rozmaryn świeży 1 gałązka
Olej 1 łyżka
Masło 1 łyżka
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Kurki oczyść i osusz, boczek oraz cebulę pokrój w kostkę, natkę i igły rozmarynu posiekaj drobno, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Bułki przekrój na połówki a następnie opiecz na rozgrzanej patelni lub na grillu.
- Pokrojony boczek usmaż na rozgrzanej patelni z olejem, dodaj cebulę i smaż chwilę razem. Po tym czasie dodaj osuszone kurki oraz zioła, smaż 3 minuty i dopraw do smaku.
- Mięso połóż na rozgrzanym grillu i smaż po 4-5 minut z każdej strony. Na usmażone kotlety połóż porcję kurek z boczkiem i posyp startym serem – ten natomiast opal krótko kuchennym palnikiem.
- Opieczone bułki posmaruj sosem czosnkowym Fanex, na dolnych połówkach połóż po jednym liściu sałaty a następnie ułóż po dwa kawałki mięsa wraz z kurkami.
- Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij je lekko dłonią i podawaj.
TIP
Kurki, jak wiemy, są grzybami sezonowymi i nie zawsze są dostępne – ale jak najbardziej możesz zastąpić je w takiej kanapce pieczarkami.