Przepisy
Składniki
Mięso mielone z kurczaka 500 g
Cebulka prażona Tres Amigos 2 łyżki
Papryka słodka wędzona mielona 2 łyżeczki
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Sól, pieprz do smaku
Pieczywo tostowe 10 kromek
Sos Amerykański Fanex ½ szkl.
Sałata lodowa ½ gł.
Pomidory 2 szt.
Cebula czerwona 2 małe szt.
Ogórek świeży ½ szt.
Ser żółty 5 plastrów
Sposób przygotowania
- Z pieczywa wytnij metalowym ringiem 20 krążków o średnicy 5 cm i opiecz na suchej rozgrzanej patelni, następnie każdy z krążków posmaruj sosem Amerykańskim Fanex. Z sałaty oraz żółtego sera również wytnij tym samym ringiem kółka. Pomidory oraz cebulę pokrój w plastry.
- W misce połącz mięso mielone, cebulkę prażoną, oliwę, paprykę wędzoną oraz sól i pieprz. Całość wyrób na jednolitą masę a następnie uformuj 10 jednakowej wielkości kotlecików o średnicy nieco większej niż przygotowane krążki z pieczywa.
- Uformowane kotleciki usmaż na rozgrzanej patelni i smaż po 4-5 minut z każdej strony, na minutę przed końcem smażenia połóż na każdym kawałku mięsa plasterek sera.
- Teraz złóż miniburgery: na 10 krążków z pieczywa nałóż sałatę, następnie kolejno – plasterki cebuli, usmażone kotleciki, ogórki oraz pomidora. Na koniec kanapki przykryj pozostałymi krążkami pieczywa, dociśnij lekko dłonią i zepnij dekoracyjnymi wykałaczkami. Gotowe !
TIP
Takie mini burgery możesz przygotować również w formie wegańskiej – zamiast mięsa użyj falafeli a sos przygotować możesz na bazie majonezu Vega Majo Fanex z odrobiną prażonej cebulki oraz ostrego sosu paprykowego Carolina Fanex !