Przepisy
Składniki
Polędwiczka wieprzowa 1 szt. (ok. 500-600 g)
Marynata maślana z sola i pieprzem Fusion Spices 1 łyżka
Świeże zioła, np. tymianek
Czosnek 1 ząbek
Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
Sposób przygotowania
- Polędwiczkę oczyść z błon ostrym nożem, osusz papierowym ręcznikiem.
- Następnie mięso pokrój na osiem jednakowej grubości medalionów. Każdy z nich posmaruj oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem i listkami świeżego tymianku, oprósz Marynatą z solą i pieprzem a następnie odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
- Zamarynowane kawałki mięsa kładź na dobrze rozgrzanym grillu i smaż po 5-7 minut z każdej strony – pamiętaj jednak, że jest to delikatne mięso i nie należy smażyć go zbyt długo, gdyż będzie suche. Po usmażeniu mięso posyp jeszcze odrobiną maślanej marynaty.
- Gotowe medaliony podawaj z warzywna sałatką, chrupiącą bagietką i francuską musztardą.
TIP
W identyczny sposób możesz przygotować karkówkę na grilla.