Wróć do Przepisów

Grillowane medaliony z polędwiczki

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Polędwiczka wieprzowa 1 szt. (ok. 500-600 g)

Marynata maślana z sola i pieprzem Fusion Spices 1 łyżka

Świeże zioła, np. tymianek

Czosnek 1 ząbek

Oliwa z oliwek 2-3 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczkę oczyść z błon ostrym nożem, osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Następnie mięso pokrój na osiem jednakowej grubości medalionów. Każdy z nich posmaruj oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem i listkami świeżego tymianku, oprósz Marynatą z solą i pieprzem a następnie odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
  3. Zamarynowane kawałki mięsa kładź na dobrze rozgrzanym grillu i smaż po 5-7 minut z każdej strony – pamiętaj jednak, że jest to delikatne mięso i nie należy smażyć go zbyt długo, gdyż będzie suche. Po usmażeniu mięso posyp jeszcze odrobiną maślanej marynaty.
  4. Gotowe medaliony podawaj z warzywna sałatką, chrupiącą bagietką i francuską musztardą.

 

TIP

W identyczny sposób możesz przygotować karkówkę na grilla.


Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem

Grillowany łosoś w marynacie mango z kokosem

Sprawdź inne przepisy

0