Przepisy
Składniki
Chleb pełnoziarnisty, ciemny 4 kromki
Szparagi zielone 10 szt.
Majonez sałatkowy Fanex 4 łyżki
Sos paprykowy Carolina Fanex 1 łyżka
Pieprz czarny młotkowany Fusion Spices ¼ łyżeczki
Cheddar tarty lub mozzarella 8 łyżek
Jajka 2 szt.
Sól do smaku
Masło klarowane 2 łyżki
Liście np. bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, sos Carolina oraz otartą skórkę z cytryny – wymieszaj i dopraw do smaku.
- Odetnij „zdrewniałe” końcówki szparagów a następnie połóż na rozgrzanym grillu. Kromki pieczywa opiecz na żeliwnej płycie grilla posmarowanej klarowanym masłem. Następnie na każdą kromkę nałóż porcję mozzarelli i opiekaj do momentu rozpuszczenia sera.
- W międzyczasie na płycie usmaż sadzone jajka, posyp odrobiną soli oraz młotkowanym pieprzem.
- Na dwie kromki pieczywa nałóż po 5 szparagów i przykryj pozostałymi kromkami, kanapki przełóż na talerze. Wierzch kanapek posmaruj przygotowanym sosem, następnie połóż na nich usmażone jajka, udekoruj listkami bazylii i natychmiast podawaj !
TIP
Taką kanapkę możesz oczywiście przygotować w wersji łagodnej – zamiast sosu Carolina użyj po prostu Ketchupu Premium VII !