Wróć do Przepisów

Grillowana kanapka ze szparagami i ostrym sosem koktajlowym Carolina

Czas przygotowania

15

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Chleb pełnoziarnisty, ciemny 4 kromki

Szparagi zielone 10 szt.

Majonez sałatkowy Fanex 4 łyżki

Sos paprykowy Carolina Fanex 1 łyżka

Pieprz czarny młotkowany Fusion Spices ¼ łyżeczki

Cheddar tarty lub mozzarella 8 łyżek

Jajka 2 szt.

Sól do smaku

Masło klarowane 2 łyżki

Liście np. bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, sos Carolina oraz otartą skórkę z cytryny – wymieszaj i dopraw do smaku.
  2. Odetnij „zdrewniałe” końcówki szparagów a następnie połóż na rozgrzanym grillu. Kromki pieczywa opiecz na żeliwnej płycie grilla posmarowanej klarowanym masłem. Następnie na każdą kromkę nałóż porcję mozzarelli i opiekaj do momentu rozpuszczenia sera.
  3. W międzyczasie na płycie usmaż sadzone jajka, posyp odrobiną soli oraz młotkowanym pieprzem.
  4. Na dwie kromki pieczywa nałóż po 5 szparagów i przykryj pozostałymi kromkami, kanapki przełóż na talerze. Wierzch kanapek posmaruj przygotowanym sosem, następnie połóż na nich usmażone jajka, udekoruj listkami bazylii i natychmiast podawaj !

TIP

Taką kanapkę możesz oczywiście przygotować w wersji łagodnej – zamiast sosu Carolina użyj po prostu Ketchupu Premium VII !


Letnia sałatka z grillowanymi szparagami, owocami i serem halloumi

Long sandwich z grillowanym kurczakiem i sosem andaluzyjskim

Sprawdź inne przepisy

0