Przepisy
Składniki
- burgery wołowe [4 szt.],
- ulubione bułki do burgerów [2 szt.],
- boczek wędzony [4 plastry],
- cebula biała [1 szt.],
- ser żółty [4 plastry],
- rukola [2 porcje],
- pomidor malinowy [1 szt.],
- oliwa [3 łyżki],
- sos o smaku bekonu Fanex [4 łyżki],
- sos barbecue bez konserwantów Fanex [4 łyżki].
Sposób przygotowania
Double Beef BBQ Bacon Burger – przepis krok po kroku:
- Bułki przekrój na połówki i opiecz na patelni lub na grillu, następnie dolne połówki posmaruj sosem o smaku bekonu – górne natomiast sosem barbecue. Cebulę oraz pomidora pokrój w cienkie plastry.
- Burgery umieść między dwoma arkuszami pergaminu i „rozgnieć” dłonią na cieńsze kotlety a następnie usmaż na rozgrzanej patelni lub grillu. Plastry boczku również usmaż.
- Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i przesmaż plastry cebuli (3-4 minuty), dopraw solą i pieprzem – po tym czasie nałóż ją na usmażone mięso i przykryj plastrami sera.
- Na dolne połówki bułek nałóż rukolę oraz po dwa usmażone kotlety, następnie połóż po dwa plastry chrupiącego boczku i plastry pomidora. Kanapki Przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i podawaj!
Zobacz także: przepis na burgery wołowe z sosem andaluzyjskim.
TIP
Takie burgery nie obejdą się bez domowych frytek – świeżo usmażone cząstki ziemniaków podaj z burgerem i delikatnym sosem czosnkowym z jogurtem Fanex!