Creme Brulee z kawiorem owocowym

Ilość porcji 6-8

Czas przygotowania ok. 75 min.

 

Składniki:

Śmietana kremówka 36% 500 ml

Jagodowe kulki żelowe Fan&Joy Fanex 6 łyżeczek

Żółtka 6 szt.

Laska wanilii 1 szt

Cukier biały 4 łyżki

Cukier brązowy 4 łyżeczki

Listki mięty lub melisy do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temp. 100 st. C. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i nożem wyskrob ziarenka wanilii. Te przełóż do rondelka ze śmietanką, zagotuj a następnie przestudź.
  2. Żółtka połącz w misce z białym cukrem i energicznie wymieszaj rózgą do momentu rozpuszczenia cukru.
  3. Wystudzoną śmietanę połącz z żółtkami, wymieszaj a następnie rozlej do naczynek ustawionych na blasze do pieczenia.
  4. Blachę z deserami wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 45-60 minut – w zależności od wielkości naczynek.
  5. Po upieczeniu desery wystudź, wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie każdą porcję posyp odrobiną brązowego cukru i opal palnikiem tak, aby cukier skarmelizował się. Na każdą porcję nałóż po łyżeczce jagodowego kawioru, udekoruj listkami mięty lub melisy i podawaj.