Creme Brulee z kawiorem owocowym

Creme Brulee z kawiorem owocowym - Fanex

Ilość porcji: 6-8.
Czas przygotowania: ok. 75 min.

Składniki:

  • śmietana kremówka 36% [500 ml],
  • jagodowe kulki żelowe Fan&JOY Fanex [6 łyżeczek],
  • żółtka [6 szt.],
  • laska wanilii [1 szt.],
  • cukier biały [4 łyżki],
  • cukier brązowy [4 łyżeczki],
  • listki mięty lub melisy do dekoracji.

Creme Brulee z kawiorem owocowym – sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temp. 100°C. laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i nożem wyskrob ziarenka wanilii. Te przełóż do rondelka ze śmietanką, zagotuj a następnie przestudź.
  2. Żółtka połącz w misce z białym cukrem i energicznie wymieszaj rózgą do momentu rozpuszczenia cukru.
  3. Wystudzoną śmietanę połącz z żółtkami, wymieszaj a następnie rozlej do naczynek ustawionych na blasze do pieczenia.
  4. Blachę z deserami wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 45-60 minut – w zależności od wielkości naczynek.
  5. Po upieczeniu desery wystudź, wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie każdą porcję posyp odrobiną brązowego cukru i opal palnikiem tak, aby cukier skarmelizował się. Na każdą porcję nałóż po łyżeczce jagodowego kawioru, udekoruj listkami mięty lub melisy i podawaj.

Zobacz także: przepis na mus z gorzkiej czekolady z wiśniami.


Fanex