Przepisy
Składniki
Pierś z kurczaka 1 szt.
Sos do kebaba Fanex 4 łyżki
Majonez sałatkowy Fanex 4 łyżki
Bułka pszenna lub np. pełnoziarnista 2 szt.
Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Fusion Spices 1 łyżeczka
Czosnek granulowany Fusion Spices ½ łyżeczki
Sałata lodowa ¼ główki
Kolendra świeża ½ pęczka
Pomidor malinowy 1 szt.
Cebula czerwona 1 mała szt.
Mąka pszenna 1+3 łyżki
Jajko 1 szt.
Woda 1 łyżka (w miarę potrzeby)
Olej do smażenia ok. 250 ml
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie mięso przekrój ostrym nożem wzdłuż na dwa cieńsze płaty. W rondlu rozgrzej olej do smażenia.
- Przygotuj ciasto do kurczaka: w miseczce połącz jajko, mąkę (1 łyżka) oraz wszystkie przyprawy, dodaj odrobinę wody w miarę potrzeby i dokładnie wymieszaj – ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Pozostałą mąkę wyłóż na płaski talerz.
- Osuszone piersi zanurz dokładnie w przygotowanym cieście a następnie obtocz w pozostałej mące. Czynność tę powtórz kilkakrotnie, dociskając mąkę do mięsa – powinna powstać panierka z nieregularnymi grudkami. Opanierowane piersi usmaż na złoty kolor w głębokim, rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kotlety przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Sałatę pokrój w cienkie paski, pomidora oraz cebulę w plastry. Bułki przekrój na połówki i opiecz na rozgrzanej patelni, następnie każdą z nich posmaruj majonezem sałatkowym.
- Na dolne połówki bułek nałóż sałatę, listki kolendry oraz pomidory i cebulę. Następnie nałóż usmażone chrupiące kotlety z kurczaka i polej sosem do kebaba Fanex. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i od razu podawaj.
TIP
Jeśli lubisz czosnek, zamiast majonezu użyj Sosu czosnkowego z jogurtem Fanex !