Wróć do Przepisów

Chrupiące kanapki z wołowiną i sosem amerykańskim

Czas przygotowania

20

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Pieczywo tostowe 6 kromek
Sos Amerykański Fanex 6 łyżek
Stek z rostbefu ok. 150 g
Pieczarki 4 szt.
Cebula biała 1 szt.
Papryka zielona 1 szt.
Ser żółty 4 plastry
Sól, pieprz do smaku
Olej 2-3 łyżki

Sposób przygotowania

1. Steka usmaż na rozgrzanym grillu (stopień wysmażenia oczywiście zależy od Ciebie – medium będzie perfekcyjnie!) lub na patelni, oprósz solą i pieprzem Cebulę pokrój w piórka, paprykę w cienkie paski a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż cebulę, pieczarki oraz paprykę. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Steka pokrój w cienkie plastry.
2. Kromki pieczywa opiecz w tosterze lub kontakt grillu, następnie każdą z nich posmaruj z jednej strony sosem amerykańskim Fanex.
3. Na cztery kromki rozłóż przygotowany farsz oraz plastry wołowiny i przykryj plastrami sera opiecz palnikiem tak, aby ser rozpuścił się (lub zapiecz). Złóż dwie kanapki – do każdej z nich użyj dwóch kromek z farszem i jednej „pustej”. Kromki z farszem połóż „jedna na drugiej” a następnie przykryj pozostałą kromką. Kanapki dociśnij lekko dłonią i od razu podawaj. Doskonałym dodatkiem będą klasyczne chrupiące frytki.

TIP

Zamiast wołowiny możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. grillowanej piersi z kurczaka. Natomiast w wersji bezmięsnej będzie smakować równie dobrze.


Łosoś z grzybami i sosem seczuańskim

Wrapy z kurczakiem po włosku

Sprawdź inne przepisy

0