Wróć do Przepisów

Łosoś z grzybami i sosem seczuańskim

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Łosoś filet bez skóry ok. 600 g
Sos Seczuański Fanex 150 g
Sos Mango jalapeno Fanex 80 g
Grzyby shimeji białe 100 g
Shitake suszone 30 g
Pieczarki 8 szt.
Papryka czerwona 1 szt.
Dymka 1 pęczek
Sezam czarny 1 łyżka
Sos sojowy jasny 3 łyżki
Olej sezamowy 2 łyżki
Sos rybny 1 łyżka
Sok wyciśnięty z ½ limonki
Olej 2 łyżki

Sposób przygotowania

1. Łososia pokrój w kostkę 3×3 cm i zamarynuj z sosem sojowym i olejem sezamowym – odstaw na 15 minut. Grzyby shitake namocz w gorącej wodzie, gdy namiękną pokrój w paski. Pieczarki pokrój w ósemki a grzyby shimeji oczyść odcinając ich trzon. Paprykę oczyść i pokrój w cienkie paski.
2. W woku rozgrzej olej i przesmaż dymkę, paprykę oraz wszystkie grzyby – smaż 2 minuty. Następnie dodaj kawałki zamarynowanej ryby i smaż chwilę razem – delikatnie mieszając.
3. Do woka dodaj sos Seczuański oraz sos Mango jalapeno, wszystko razem wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Danie dopraw do smaku sosem rybnym i sokiem z limonki. Następnie wyłóż na talerze, posyp pozostałą dymką oraz sezamem i od razu podawaj. Doskonałym dodatkiem do takiego dania będzie makaron udon lub ryż jaśminowy.

TIP

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do tego dania pokrojoną drobno papryczkę chilli.


Seczuańska sałatka z ogórków z chilli

Chrupiące kanapki z wołowiną i sosem amerykańskim

Sprawdź inne przepisy

0