Wróć do Przepisów

Burger cielęcy z konfiturą z cebuli i serem Camembert

Czas przygotowania

23

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Burgery cielęce 4 szt.

Boczek wędzony 8 plastrów

Domowe bułki do burgerów z czarnuszką 4 szt.

Majonez sałatkowy Fanex 6 łyżek

Sos paprykowy Carolina Fanex 2 łyżki

Musztarda francuska Fanex 2 łyżki

Papryka konserwowa 2 kawałki

Ser Camembert 1 szt.

Cebula czerwona 3 szt.

Syrop balsamiczny 100 ml

Cukier 2-3 łyżki

Olej 2 łyżki

Liście świeżej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj konfiturę z cebuli: cebule pokrój w cienkie paski i przesmaż w rondlu z oliwą, dodaj cukier i smaż chwilę razem, aby cukier skarmelizował się. Następnie wlej ocet balsamiczny, zmniejsz ogień i duś cebulę do momentu, gdy zmięknie – ok. 8-10 minut.
  2. Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, sos Carolina, musztardę francuską oraz paprykę pokrojoną w drobna kostkę. Wszystko razem wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
  3. Burgery oraz plastry boczku usmaż na rozgrzanym grillu lub na patelni. Ser pokrój na cztery równe krążki – każdy kawałek połóż na burgerach na chwilę przed końcem smażenia i pozwól, aby roztopił się.
  4. Bułki przekrój na połówki i opiecz na grillu, następnie każdą z nich posmaruj przygotowanym sosem. Na dolne połówki bułek nałóż porcję cebulowej konfitury oraz mięso wraz z serem.
  5. Następnie nałóż raz jeszcze porcję konfitury oraz plastry chrupiącego boczku. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i natychmiast podawaj !

TIP

Do takich burgerów oczywiście możesz użyć innego mięsa, np. wołowego, czy też z kurczaka.


Grillowany camembert z żurawiną, brzoskwinią i rozmarynem

Wegańskie smarowidło z bobu

Sprawdź inne przepisy

0