Przepisy
Składniki
Burgery cielęce 4 szt.
Boczek wędzony 8 plastrów
Domowe bułki do burgerów z czarnuszką 4 szt.
Majonez sałatkowy Fanex 6 łyżek
Sos paprykowy Carolina Fanex 2 łyżki
Musztarda francuska Fanex 2 łyżki
Papryka konserwowa 2 kawałki
Ser Camembert 1 szt.
Cebula czerwona 3 szt.
Syrop balsamiczny 100 ml
Cukier 2-3 łyżki
Olej 2 łyżki
Liście świeżej bazylii
Sposób przygotowania
- Przygotuj konfiturę z cebuli: cebule pokrój w cienkie paski i przesmaż w rondlu z oliwą, dodaj cukier i smaż chwilę razem, aby cukier skarmelizował się. Następnie wlej ocet balsamiczny, zmniejsz ogień i duś cebulę do momentu, gdy zmięknie – ok. 8-10 minut.
- Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, sos Carolina, musztardę francuską oraz paprykę pokrojoną w drobna kostkę. Wszystko razem wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
- Burgery oraz plastry boczku usmaż na rozgrzanym grillu lub na patelni. Ser pokrój na cztery równe krążki – każdy kawałek połóż na burgerach na chwilę przed końcem smażenia i pozwól, aby roztopił się.
- Bułki przekrój na połówki i opiecz na grillu, następnie każdą z nich posmaruj przygotowanym sosem. Na dolne połówki bułek nałóż porcję cebulowej konfitury oraz mięso wraz z serem.
- Następnie nałóż raz jeszcze porcję konfitury oraz plastry chrupiącego boczku. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i natychmiast podawaj !
TIP
Do takich burgerów oczywiście możesz użyć innego mięsa, np. wołowego, czy też z kurczaka.