Wróć do Przepisów

Aromatyczne jabłka pod kruszonką

Czas przygotowania

45

Ilość porcji

10

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Jabłka twarde 5-6 szt.

Rodzynki garstka

Cukier 2-3 łyżki

Wanilia 1 laska

Cynamon mielony ½ łyżeczki

Kulki żelowe pomarańczowe Fan&Joy Fanex 2 łyżki

Skórka otarta z 1 pomarańczy

Płatki migdałów 1 łyżka

Physalis do dekoracji

Kruszonka:

Mąka ok. 200 g

Masło125 g

Cukier 5 łyżek

Cukier z wanilią 1 małe opakowanie

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj owoce: rodzynki przełóż do miseczki zalej niewielką ilością wrzącej wody i odstaw na kilka minut, gdy napęcznieją, odcedź. Jabłka odcedź, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę 2×2 cm.
  2. W misce połącz mąkę, masło, cukier oraz cukier z wanilią i wyrób kruszonkę, odstaw.
  3. Cukier skarmelizuj na patelni, następnie wsyp pokrojone jabłka i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj rodzynki, skórkę z pomarańczy, ziarenka wyskrobane z laski wanilii oraz cynamon i wymieszaj. Płatki migdałów upraż na suchej patelni na złoty kolor.
  4. 10 kokilek napełnij przygotowanym nadzieniem a następnie posyp kruszonką.
  5. Piekarnik rozgrzej do 190 st. C, kokilki wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 10-12 minut – do momentu zarumienienia kruszonki. Gotowe desery posyp cukrem pudrem, płatkami migdałów, nałóż kulki Fan&Joy i udekoruj owocami physalisu. Podawaj od razu po upieczeniu.

TIP

Przygotowując nadzienie z owoców, możesz dodać odrobinę aromatycznego alkoholu, np. likieru.


Zapiekane nachos'y z mozzarellą, pomidorkami i papryczkami jalapeno

Sałatka ziemniaczana z zielonym groszkiem w miseczkach z tortilli

Sprawdź inne przepisy

0