Przepisy
Składniki
Jabłka twarde 5-6 szt.
Rodzynki garstka
Cukier 2-3 łyżki
Wanilia 1 laska
Cynamon mielony ½ łyżeczki
Kulki żelowe pomarańczowe Fan&Joy Fanex 2 łyżki
Skórka otarta z 1 pomarańczy
Płatki migdałów 1 łyżka
Physalis do dekoracji
Kruszonka:
Mąka ok. 200 g
Masło125 g
Cukier 5 łyżek
Cukier z wanilią 1 małe opakowanie
Sposób przygotowania
- Przygotuj owoce: rodzynki przełóż do miseczki zalej niewielką ilością wrzącej wody i odstaw na kilka minut, gdy napęcznieją, odcedź. Jabłka odcedź, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę 2×2 cm.
- W misce połącz mąkę, masło, cukier oraz cukier z wanilią i wyrób kruszonkę, odstaw.
- Cukier skarmelizuj na patelni, następnie wsyp pokrojone jabłka i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj rodzynki, skórkę z pomarańczy, ziarenka wyskrobane z laski wanilii oraz cynamon i wymieszaj. Płatki migdałów upraż na suchej patelni na złoty kolor.
- 10 kokilek napełnij przygotowanym nadzieniem a następnie posyp kruszonką.
- Piekarnik rozgrzej do 190 st. C, kokilki wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 10-12 minut – do momentu zarumienienia kruszonki. Gotowe desery posyp cukrem pudrem, płatkami migdałów, nałóż kulki Fan&Joy i udekoruj owocami physalisu. Podawaj od razu po upieczeniu.
TIP
Przygotowując nadzienie z owoców, możesz dodać odrobinę aromatycznego alkoholu, np. likieru.