Wróć do Przepisów

Sałatka ziemniaczana z zielonym groszkiem w miseczkach z tortilli

Czas przygotowania

35

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • boczek wędzony [4 plastry],
  • rukola [1 garstka],
  • parmezan tarty [5 łyżeczek],
  • ziemniaki [3 szt.],
  • cebula czerwona [1 szt.],
  • groszek zielony [3 łyżki],
  • sól i pieprz do smaku,
  • tortilla pszenna 30 cm Tres Amigos,
  • sos czosnkowy z jogurtem Fanex.

Sposób przygotowania

Sałatka ziemniaczana z zielonym groszkiem w miseczkach z tortilli – przepis krok po kroku:

 

  1. Z placków tortilli wytnij metalowym ringiem 12 jednakowych krążków, a następnie każdy z nich włóż do formy na muffiny i posyp parmezanem. Piekarnik rozgrzej do 200°C, formę z miseczkami wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 3 minuty, do momentu zarumienienia – miseczki wystudź.
  2. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę (0,5 x 0,5 cm) i ugotuj w lekko osolonej wodzie – wystudź, groszek rozmroź. Plastry boczku upiecz na chrupko w piekarniku. Rukolę pokrój oraz czerwoną cebulę pokrój drobno.
  3. W misce połącz: ziemniaki, groszek, cebulę, rukolę oraz pokruszony boczek. Następnie dodaj sos czosnkowy Fanex i wymieszaj – dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Przygotowaną sałatkę nałóż do miseczek z tortilli, udekoruj listkami ziół i podawaj.

Zobacz także: przepis na sałatkę śledziową z marynowanymi burakami.

TIP

Jeśli chcesz urozmaicić taką sałatkę, dodaj do niej ugotowane na twardo jajko pokrojone później w niedużą kostkę!


Aromatyczne jabłka pod kruszonką

American BBQ Bacon & Crispy Onion Burger

Sprawdź inne przepisy

0