Przepisy
Składniki
- boczek wędzony [4 plastry],
- rukola [1 garstka],
- parmezan tarty [5 łyżeczek],
- ziemniaki [3 szt.],
- cebula czerwona [1 szt.],
- groszek zielony [3 łyżki],
- sól i pieprz do smaku,
- tortilla pszenna 30 cm Tres Amigos,
- sos czosnkowy z jogurtem Fanex.
Sposób przygotowania
Sałatka ziemniaczana z zielonym groszkiem w miseczkach z tortilli – przepis krok po kroku:
- Z placków tortilli wytnij metalowym ringiem 12 jednakowych krążków, a następnie każdy z nich włóż do formy na muffiny i posyp parmezanem. Piekarnik rozgrzej do 200°C, formę z miseczkami wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 3 minuty, do momentu zarumienienia – miseczki wystudź.
- Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę (0,5 x 0,5 cm) i ugotuj w lekko osolonej wodzie – wystudź, groszek rozmroź. Plastry boczku upiecz na chrupko w piekarniku. Rukolę pokrój oraz czerwoną cebulę pokrój drobno.
- W misce połącz: ziemniaki, groszek, cebulę, rukolę oraz pokruszony boczek. Następnie dodaj sos czosnkowy Fanex i wymieszaj – dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przygotowaną sałatkę nałóż do miseczek z tortilli, udekoruj listkami ziół i podawaj.
Zobacz także: przepis na sałatkę śledziową z marynowanymi burakami.
TIP
Jeśli chcesz urozmaicić taką sałatkę, dodaj do niej ugotowane na twardo jajko pokrojone później w niedużą kostkę!