Aromatyczna pierś z kaczki sous vide z sosem sweet chilli

Ilość porcji 2

Czas przygotowania 2 h 15 min.

 

Składniki:

Pierś z kaczki 1 szt.

Marynata maślana z solą i pieprzem Fusion Spices 1 łyżeczka

Oliwa 2+2 łyżki

Skórka otarta z 1 pomarańczy

Skórka otarta z 1 limonki

Sos Słodkie chili Fanex 8 łyżek

Czosnek 1 ząbek

Imbir świeży 1 mały kawałek

Sos sojowy 3 łyżki

Sos rybny 1 łyżeczka

Makaron ryżowy 2 porcje

Sezam 1 łyżka

Szczypior ½ pęczka

Świeża kolendra ½ pęczka

 

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kaczki osusz na papierowym ręczniku, następnie ostrym nożem natnij skórę w kratkę.
  2. Przygotuj marynatę: w miseczce połącz Marynatę maślaną, otartą skórkę z pomarańczy, połowę kolendry oraz 2 łyżki oliwy. Całość wymieszaj a następnie marynatę nanieś na osuszoną pierś. Zamarynowane mięso włóż do woreczka do gotowania i zgrzej vacuum. Woreczek umieść w kąpieli wodnej i gotuj w temp. 59 st. C przez 2 godziny.
  3. W międzyczasie przygotuj sos: w rondelku rozgrzej pozostałą oliwę i przesmaż posiekany czosnek i imbir. Następnie wlej 6-8 łyżek wody, dodaj sos sojowy, sos rybny, skórkę otartą z limonki oraz sos Słodkie chili Fanex. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj 3-4 minuty. Po tym czasie sos przecedź przez drobne sitko.
  4. Ugotowaną pierś z kaczki wyjmij z woreczka, oczyść z marynaty i osusz na papierowym ręczniku. Następnie połóż na suchej patelni skórą do dołu i smaż kilka minut na wolnym ogniu do momentu, gdy skórka zarumieni się a tłuszcz wytopi.
  5. Makaron ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i wyłóż na talerze. Usmażoną pierś z kaczki pokrój w plasterki, rozłóż na gorącym makaronie i polej przygotowanym sosem. Danie posyp uprażonym sezamem, pokrojonym drobno szczypiorem, udekoruj listkami kolendry i natychmiast podawaj.

Fanex