Wróć do Przepisów

American BBQ Bacon & Crispy Onion Burger

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Mięso mielone wołowe ok. 300 g

Bułka do burgera 2 szt.

Sos amerykański Fanex 4 łyżki

Sos Barbecue Fanex 4 łyżki

Sałata zielona dekoracyjna 4 liście

Boczek wędzony 6 plastrów

Ser żółty, np. cheddar 6 plastrów

Cebula biała 1 duża szt.

Cebulka prażona Tres Amigos 2 łyżki

Olej 2 łyżki

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Mięso podziel na sześć jednakowej wielkości części a następnie uformuj z nich płaskie kotlety grubości ok. 0,5 cm o średnicy nieco większej niż bułka. Aby ułatwić sobie tę czynność, mięso formuj przez pergamin.
  2. Cebulę pokrój w cienkie paski i przesmaż na rozgrzanej patelni na oleju, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec wsyp prażoną cebulkę, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  3. Bułki przekrój na połówki, opiecz na grillu lub w piekarniku a następnie posmaruj sosami: dolne połówki sosem Amerykański a górne sosem Barbecue. Na dolne połówki nałóż liście świeżej sałaty.
  4. Kotlety oraz plastry boczku usmaż na rozgrzanej płycie – na minutę przed końcem smażenia mięsa, na każdym kotlecie połóż plaster sera i pozwól, aby ten rozpuścił się.
  5. Usmażone kotlety ułóż „jeden na drugim” po trzy sztuki na jednej bułce. Na mięsie połóż plastry chrupiącego boczku oraz porcję smażone cebuli. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa, dociśnij lekko dłonią i od razu podawaj.

TIP

Dodatek pikli – plastrów konserwowego ogórka oraz papryki z pewnością wzbogacą smak takich wypasionych kanapek !


Sałatka ziemniaczana z zielonym groszkiem w miseczkach z tortilli

Koreański hot-dog Kim Chi z kolendrą

Sprawdź inne przepisy

0