Przepisy
Składniki
Mięso mielone wołowe ok. 300 g
Bułka do burgera 2 szt.
Sos amerykański Fanex 4 łyżki
Sos Barbecue Fanex 4 łyżki
Sałata zielona dekoracyjna 4 liście
Boczek wędzony 6 plastrów
Ser żółty, np. cheddar 6 plastrów
Cebula biała 1 duża szt.
Cebulka prażona Tres Amigos 2 łyżki
Olej 2 łyżki
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Mięso podziel na sześć jednakowej wielkości części a następnie uformuj z nich płaskie kotlety grubości ok. 0,5 cm o średnicy nieco większej niż bułka. Aby ułatwić sobie tę czynność, mięso formuj przez pergamin.
- Cebulę pokrój w cienkie paski i przesmaż na rozgrzanej patelni na oleju, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec wsyp prażoną cebulkę, wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Bułki przekrój na połówki, opiecz na grillu lub w piekarniku a następnie posmaruj sosami: dolne połówki sosem Amerykański a górne sosem Barbecue. Na dolne połówki nałóż liście świeżej sałaty.
- Kotlety oraz plastry boczku usmaż na rozgrzanej płycie – na minutę przed końcem smażenia mięsa, na każdym kotlecie połóż plaster sera i pozwól, aby ten rozpuścił się.
- Usmażone kotlety ułóż „jeden na drugim” po trzy sztuki na jednej bułce. Na mięsie połóż plastry chrupiącego boczku oraz porcję smażone cebuli. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa, dociśnij lekko dłonią i od razu podawaj.
TIP
Dodatek pikli – plastrów konserwowego ogórka oraz papryki z pewnością wzbogacą smak takich wypasionych kanapek !