Przepisy
Składniki
Ugotowane i wystudzone ziemniaki 300 g
Sos Jalapeno Fanex do podania
Cebulka prażona Tres Amigos 3 łyżki
Papryka jalapeno w zalewie 2 łyżki
Jajka 1 szt.
Bułka tarta 2-3 łyżki (+ 3 łyżki)
Czosnek suszony 1 łyżeczka
Papryka słodka wędzona w proszku 1 łyżeczka
Nachos’y Tres Amigos chilli 2 garstki
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Dodaj cebulkę prażoną, pokrojoną drobno papryczkę jalapeno, przyprawy, jajko oraz 2-3 łyżki tartej bułki – wszystko razem wymieszaj.
- Nachos’y pokrusz w dłoniach lub w moździerzu i wymieszaj z pozostałą bułką tartą. Zwilżonymi dłońmi uformuj nieduże kotleciki a następnie obtocz je w pokruszonych chrupkach i rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Kotleciki wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor, ok. 8-10 minut. Gotowe podawaj z sosem Jalapeno Fanex !
TIP
Jeśli chcesz urozmaicić takie krokieciki, możesz dodać do farszu kawałki wędzonego łososia.