Wróć do Przepisów

Ziemniaczane krokieciki z jalapeno i chrupiącą cebulką

Czas przygotowania

40

Ilość porcji

3

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Ugotowane i wystudzone ziemniaki 300 g

Sos Jalapeno Fanex do podania

Cebulka prażona Tres Amigos 3 łyżki

Papryka jalapeno w zalewie 2 łyżki

Jajka 1 szt.

Bułka tarta 2-3 łyżki (+ 3 łyżki)

Czosnek suszony 1 łyżeczka

Papryka słodka wędzona w proszku 1 łyżeczka

Nachos’y Tres Amigos chilli 2 garstki

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Dodaj cebulkę prażoną, pokrojoną drobno papryczkę jalapeno, przyprawy, jajko oraz 2-3 łyżki tartej bułki – wszystko razem wymieszaj.
  2. Nachos’y pokrusz w dłoniach lub w moździerzu i wymieszaj z pozostałą bułką tartą. Zwilżonymi dłońmi uformuj nieduże kotleciki a następnie obtocz je w pokruszonych chrupkach i rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  3. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Kotleciki wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor, ok. 8-10 minut. Gotowe podawaj z sosem Jalapeno Fanex !

TIP

Jeśli chcesz urozmaicić takie krokieciki, możesz dodać do farszu kawałki wędzonego łososia.


Koktajl owocowy z truskawek i mango

Wegetariańskie burgery z soczewicy i kaszy gryczanej

Sprawdź inne przepisy

0