Przepisy
Składniki
Domowe bułki do burgera 4 szt.
Sos bazyliowy Fanex 8-10 łyżek
Soczewica z puszki 200 g
Ugotowana kasza gryczana (nieco rozgotowana) 100 g
Pomidory suszone 5 szt.
Jajko 2 szt.
Natka pietruszki ½ p.
Bułka tarta 4 łyżki + 3 łyżki
Nachos’y Tres Amigos chilli 2 garstki
Sól, pieprz do smaku
Chilli w proszku ½ łyżeczki
Czosnek suszony 1 łyżeczka
Cebula marynowana (przygotuj dzień wcześniej):
Cebula czerwona 2 szt.
Liść laurowy 2 szt.
Ziele angielskie 3 szt.
Kolendra cała 1/3 łyżeczki
Ocet 80 ml
Cukier 1 łyżka
Sól 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
- Przygotuj zalewę do cebuli: w rondelku zagotuj 150 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarna kolendry, cukier, sól oraz ocet, wymieszaj. Cebulę pokrój w cienkie plastry a następnie przełóż do przygotowanej, gorącej zalewy. Cebulę wraz z zalewą przełóż do woreczka i zamknij próżniowo.
- Soczewicę odsącz na sicie, pomidory suszone pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj. W misce połącz soczewicę, kaszę gryczaną, pomidory, natkę pietruszki, jajka, przyprawy oraz bułkę tartą (4 łyżki). Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
- Z przygotowanej masy uformuj cztery, jednakowej wielkości kotlety o średnicy odpowiadającej średnicy bułek – użyj do tego celu metalowych ringów, które zdecydowanie pomogą w tej czynności. Kotlety rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na ok. 10 minut.
- Bułki przekrój na połówki i zgrilluj je – każdą z nich posmaruj sosem bazyliowym Fanex i nałóż porcję odsączonej, marynowanej czerwonej cebuli. Następnie na dolne połówki bułek połóż upieczone kotlety z soczewicy. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek i od razu podawaj.
TIP
Takie kotlety oczywiście możesz całkowicie przygotować na domowym grillu – warzywne kotlety najlepiej usmażyć na żeliwnej płycie. To sprawi, że kotlety nie będą przywierać.