Wróć do Przepisów

Wołowina Teriyaki

Czas przygotowania

20

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Delikatna wołowina, np. polędwica 500g
Sos Teriyaki Fanex 200g
Papryka czerwona 1 szt.
Papryka zielona 1 szt.
Dymka 1 pęczek
Kolendra świeża do podania
Olej 2 łyżki
Sos sojowy ciemny 2 łyżki
Olej sezamowy 3 łyżki
Ryż jaśminowy do podania

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść z błon a następnie pokrój w kostkę 2×2 cm. Papryki również oczyść i pokrój w podobnej wielkości kostkę, dymkę pokrój w cienkie krążki.
2. Pokrojone mięso przełóż do miski, dodaj olej sezamowy oraz sos sojowy, całość wymieszaj i odstaw na 15 minut.
3. Rozgrzej woka lub patelnię, dodaj olej. Następnie przesmaż papryki oraz dymkę, wyjmij z woka. Ponownie rozgrzej woka i przesmaż na dużym ogniu zamarynowaną wołowinę – smaż 2 minuty mieszając cały czas. Po tym czasie dodaj z powrotem warzywa, smaż chwilę razem.
4. Do woka dodaj sos Teriyaki Fanex, wszystko razem wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia.
5. Danie wyłóż na talerze, podawaj z jaśminowym ryżem. Udekoruj listkami kolendry i ulubionymi kiełkami.

TIP

W takim daniu doskonale sprawdzi się mięso z kurczaka. Zamiast wołowiny możesz użyć np. uda z kurczaka – przygotuj je dokładnie tak samo, jak w przepisie. Pamiętaj jednak, aby drób smażyć zdecydowanie dłużej niż wołowinę.


Grillowany Camembert z żurawiną i jeżynami

Seczuańska sałatka z ogórków z chilli

Sprawdź inne przepisy

0