Wróć do Przepisów

Udon z kurczakiem, warzywami i sosem Teriyaki

Czas przygotowania

20

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Makaron udon (ugotowany) 400 g
Sos Teriyaki Fanex 150 g
Pierś z kurczaka 1 szt.
Papryka czerwona 1 szt.
Papryka zielona 1 szt.
Cebula czerwona 1 szt.
Papryczka chilli ½ szt.
Grzyby shimeji brązowe 100 g
Orzechy nerkowca lub ziemne 50 g
Kiełki groszku do dekoracji
Sezam biały 1 łyżeczka
Sos sojowy 20 ml
Woda 30 ml
Mąka ziemniaczana 2 łyżki
Sól do smaku
Olej 2 łyżki

Sposób przygotowania

1. Papryki pokrój w kostkę 1×1 cm, cebulę w grubsze paski a chilli w cienkie krążki. Grzyby oczyść odcinając je od trzonu i porozdzielaj je od siebie delikatnie.
2. Mięso osusz papierowym ręcznikiem a następnie pokrój w kostkę 1×1 cm. Oprósz solą i obtocz w mące; tak przygotowane mięso usmaż na złoty kolor w woku. Gotowe wyjmij łyżką z woka.
3. Woka ponownie rozgrzej, przesmaż rozdrobnione warzywa, orzechy oraz grzyby – smaż krótko na dużym ogniu mieszając. Dodaj do woka z powrotem mięso.
4. Do woka dodaj sos Teriyaki Fanex, wodę oraz sos sojowy, wszystko razem wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp uprażonym sezamem, udekoruj kiełkami groszku i od razu podawaj.

TIP

Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa, może to być również ryba, np. łosoś. Ale taki makaron wyśmienicie będzie smakować także bez mięsa – w wersji wegetariańskiej.


Indyk smażony z orzechami i papryką

Azjatycki burger wołowy z sosem Teriyaki

Sprawdź inne przepisy

0