Przepisy
Składniki
Burgery wołowe 4 szt.
Boczek wędzony 8 plastrów
Ulubione bułki do burgera 4 szt.
Sos Teriyaki Fanex 100 g
Majonez dekoracyjny Fanex 100 g
Sos z sambalem Fanex 2 łyżki
Sos sojowy 2 łyżki
Sezam biały uprażony 1 łyżka
Kolendra świeża ½ p.
Sok z ¼ limonki
Sałata 4 liście
Cebula czerwona 4 plastry
Pomidor 4 plastry
Grzyby shimeji 100 g
Olej 1 łyżka
Sos sojowy 2 łyżki
Sposób przygotowania
1. Przygotuj sos: w niedużej misce połącz majonez dekoracyjny, sos z sambalem, sos sojowy (2 łyżki), uprażony sezam, pokrojoną drobno kolendrę oraz sok z limonki. Wszystko razem wymieszaj. Grzyby shimeji oczyść odcinając trzon. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż szybko grzyby, na koniec dopraw sosem sojowym i kilkoma kroplami sezamowego oleju.
2. Burgery połóż na rozgrzanym grillu i usmaż według własnego uznania. Plastry boczku również usmaż, najlepiej na chrupko. Bułki przekrój na połówki i opiecz na grillu, następnie każdą z nich posmaruj przygotowanym majonezowym sosem. Plastry cebuli również zgrilluj.
3. Na dolne połówki bułek połóż liście sałaty oraz plastry pomidora i cebuli. Na warzywach połóż wołowe kotlety oraz po 2 plastry chrupiącego boczku. Teraz połóż porcje usmażonych grzybów shimeji i polej sosem Teriyaki Fanex.
4. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i od razu podawaj.
TIP
W takiej kanapce, zamiast tradycyjnej wołowiny, może pojawić się pierś z kurczaka z grilla. Z pewnością i tak będzie to kanapka wyjątkowa.