Paluszki z kurczaka w nachos’ach z ostrym majonezem BBQ

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 25 min.

 

Składniki:

Polędwiczki z kurczaka 16 szt.

Majonez dekoracyjny Fanex 3 łyżki

Sos Barbecue Fanex 3 łyżki

Sos paprykowy Carolina Fanex 1 łyżeczka

Kolendra świeża ½ pęczka

Sok z ½ limonki

Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 1 łyżka

Nachos’y solone Tres Amigos 3 garstki

Kmin rzymski mielony 2 łyżeczki

Papryka słodka wędzona mielona 2 łyżeczki

Jajka 2 szt.

 

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Nachos’y przełóż do miski i rozgnieć ręką, następnie dodaj przyprawę do kurczaka, kmin rzymski oraz paprykę wędzoną. Jajka roztrzep w osobnej miseczce.
  2. Osuszone kawałki kurczaka zanurzaj w jajku a następnie panieruj dokładnie w pokruszonych nachos’ach dociskając je do mięsa. Tak przygotowane paluszki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8-10 minut.
  3. Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, sos Barbecue oraz sos Carolina. Dodaj sok z limonki oraz drobno pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Upieczone paluszki wyjmij z piekarnika i natychmiast podawaj z przygotowanym sosem.

Fanex