Wróć do Przepisów

Chrupiące nuggetsy w sosie sweet chili

Czas przygotowania

24

Ilość porcji

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Pierś z kurczaka 1 duża szt.

Sos słodkie chilli Fanex 12 łyżeczek

Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 1 łyżeczka

Imbir mielony ½ łyżeczki

Mąka 2 łyżki

Jajko 1 szt.

Bułka tarta 4 łyżki

Olej do smażenia

Świeża kolendra do dekoracji

Wykałaczki 12 szt.

Sposób przygotowania

  1. Pierś z kurczaka pokrój pod skosem na 12 jednakowych kawałków. Mąkę wymieszaj z przyprawą do kurczaka Fusion Spices oraz imbirem. Jajko roztrzep.
  2. Kawałki kurczak panieruj kolejno: w przygotowanej mące, jajku i tartej bułce. Następnie kotleciki usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Niewielkie naczynka (kieliszki lub miseczki), w których będziesz podawać nuggetsy napełnij sosem Słodkie chilli Fanex – po jednej łyżeczce.
  4. Usmażone nuggetsy nabij na wykałaczki a następnie włóż do naczynek. Udekoruj listkami świeżej kolendry i podawaj. Doskonała przystawka na domowe przyjęcie !

TIP

W taki sam sposób możesz przygotować również wegetariańską wersję takiej przekąski – zamiast mięsa użyj kotlecików sojowych lub warzyw, np. cukinii !


Panini z nuggetsami i sosem bazyliowym

Kanapka z grillowanymi warzywami i majonezem wegańskim

Sprawdź inne przepisy

0