Przepisy
Składniki
Makaron ramen 400g
Sos Słodkie chili Fanex 200g
Falafele z cieciorki i kukurydzy Bonduelle 12 szt.
Cukinia ½ szt.
Cebula czerwona 1 szt.
Małe pieczarki 10-12 szt.
Imbir świeży 1 mały kawałek
Sok z ½ limonki
Sos rybny 2 łyżki
Olej 2 łyżki
Szczypior ½ p.
Sezam (opcjonalnie) 1 łyżka
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Cukinię przekrój wzdłuż na cztery części i wytnij gniazda – miąższ pokrój w cienkie plastry; cebulę pokrój w „ósemki” a pieczarki na połówki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
- W woku lub na patelni rozgrzej olej, usmaż falafele; następnie ściągnij je na bok, dodaj imbir oraz pokrojone warzywa i pieczarki – całość smaż 2-3 minuty.
- Na patelnię wlej sos Słodkie chili Fanex, dodaj sos rybny oraz sok z limonki – zagotuj. Teraz dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
- Gotowy makaron wyłóż na talerze, posyp pokrojonym drobno szczypiorem i (opcjonalnie) posyp uprażonym sezamem. Dodatkowa cząstka limonki do każdej porcji takiego makaronu będzie nieoceniona !
TIP
Mięsna wersja takiego dania będzie smakować równie doskonale – 100-150g polędwiczki wieprzowej pokrój w cienkie paski i zamarynuj w oleju sezamowym z dodatkiem sosu sojowego oraz imbiru i soku z limonki; następnie mięso obtocz w ziemniaczanej mące i usmaż z pozostałymi składnikami na patelni.