Wróć do Przepisów

Makaron ramen z falafelem i warzywami

Czas przygotowania

Ilość porcji

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Makaron ramen 400g

Sos Słodkie chili Fanex 200g

Falafele z cieciorki i kukurydzy Bonduelle 12 szt.

Cukinia ½ szt.

Cebula czerwona 1 szt.

Małe pieczarki 10-12 szt.

Imbir świeży 1 mały kawałek

Sok z ½ limonki

Sos rybny 2 łyżki

Olej 2 łyżki

Szczypior ½ p.

Sezam (opcjonalnie) 1 łyżka

Sposób przygotowania

  1. Makaron przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Cukinię przekrój wzdłuż na cztery części i wytnij gniazda – miąższ pokrój w cienkie plastry; cebulę pokrój w „ósemki” a pieczarki na połówki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
  2. W woku lub na patelni rozgrzej olej, usmaż falafele; następnie ściągnij je na bok, dodaj imbir oraz pokrojone warzywa i pieczarki – całość smaż 2-3 minuty.
  3. Na patelnię wlej sos Słodkie chili Fanex, dodaj sos rybny oraz sok z limonki – zagotuj. Teraz dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
  4. Gotowy makaron wyłóż na talerze, posyp pokrojonym drobno szczypiorem i (opcjonalnie) posyp uprażonym sezamem. Dodatkowa cząstka limonki do każdej porcji takiego makaronu będzie nieoceniona !

TIP

Mięsna wersja takiego dania będzie smakować równie doskonale – 100-150g polędwiczki wieprzowej pokrój w cienkie paski i zamarynuj w oleju sezamowym z dodatkiem sosu sojowego oraz imbiru i soku z limonki; następnie mięso obtocz w ziemniaczanej mące i usmaż z pozostałymi składnikami na patelni.


Placuszki z cukinii z chrupiąca cebulką i sosem czosnkowym

Spring rolls z krewetkami i sosem słodkie chili

Sprawdź inne przepisy

0