Przepisy
Składniki
Udo z kurczaka bez kości 4-6 szt.
Sos Seczuański Fanex 150 g
Sos sojowy 100 l
Papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
Czosnek 2 ząbki
Jajko 1 szt.
Mąka ziemniaczana czubate 2 łyżki
Olej do smażenia
Sezam biały 1 łyżka
Dymka 1 p.
Ryż jaśminowy 4 porcje
Sposób przygotowania
1. Uda z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę 2x2cm i przełóż do miski. Do miski dodaj sos sojowy, jajko, posiekany drobno czosnek, paprykę, sezam (pozostaw odrobinę do dekoracji) oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie wymieszaj tak, aby kawałki kurczaka oblepione były jednolitym ciastem.
2. Ugotuj ryż. W woku lub rondlu rozgrzej olej, kawałki kurczaka wkładaj ostrożnie na głęboki tłuszcz i smaż ok. 2-3 minut. Po usmażeniu wyjmij je i przełóż do miski, następnie wlej sos Seczuański Fanex i dokładnie wymieszaj, aby kawałki kurczaka pokryły się nim.
3. Gorący ryż wyłóż na talerze, następnie na ryżu ułóż kawałki kurczaka. Danie posyp sezamem oraz pokrojonym szczypiorem i od razu podawaj.
TIP
W takim wydaniu doskonale sprawdzi się również ryba zamiast kurczaka – użyj do tego łososia lub, np. dorsza.