Krucha sałata z kurczakiem i sosem mango

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 25 min.

 

Składniki:

Endywia kędzierzawa lub inna ulubiona sałata, kilka liści

Dressing Vinaigrette Fanex 6 łyżek

Sos paprykowy Carolina Fanex ½ łyżeczki

Kulki żelowe Fan & Joy o smaku limonki Fanex 4 łyżeczki

Pulpa mango 2 łyżki

Liście groszku 1 garstka

Kiełki buraka

Pierś z kurczaka 1 szt.

Przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka

Oliwa 1 łyżka

Truskawki 6 szt.

Limonka 1 szt.

Mango 1 szt.

Cebula czerwona 1 mała szt.

Kolendra świeża kilka listków

Świeża mięta kilka listków

Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem. Przyprawę połącz z oliwą, następnie posmaruj mięso i upiecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku (ok. 12 min.). Po upieczeniu mięso wystudź i pokrój w niedużą kostkę.
  2. Przygotuj sos: w naczyniu połącz dressing vinaigrette Fanex, pulpę mango, paprykowy sos Carolina oraz wyciśnięty sok i otartą skórkę z limonki. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku odrobiną soli.
  3. Truskawki pokrój w ósemki, z mango wydrąż kulki (jeśli nie masz specjalnej łyżeczki, pokrój w niedużą kostkę), cebulę w cienkie krążki. Sałatę umyj i osusz na papierowym ręczniku.
  4. W salaterce rozłóż sałatę, następnie dodaj pozostałe pokrojone składniki – owoce, cebulę oraz kurczaka.
  5. Sałatę polej przygotowanym sosem mango, udekoruj listkami kolendry oraz mięty a na koniec posyp kulkami Fan & Joy.

 

TIP Taką sałatę możesz przygotować w nieco innym wydaniu – zamiast kurczaka użyj krewetek. Krewetki zamarynuj i usmaż na rozgrzanej patelni – dalej postępuj, jak w przepisie.


Fanex