Wróć do Przepisów

Wegański

Kanapka z grillowanymi warzywami i majonezem wegańskim

Czas przygotowania

35

Ilość porcji

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Ciemne bułki 2 szt.

Sos majonezowy Vega Majo 4 łyżki

Pesto z suszonych pomidorów 1 łyżeczka

Pestki dyni 2 łyżki

Sos Habanero kilka kropel

Rukola 2 garstki

Kiełki słonecznika 2 porcje

Liście świeżej bazylii kilka szt.

Pomidor 1 szt.

Cukinia ½ szt.

Cebula czerwona 1 szt.

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Cukinię oraz cebulę pokrój w plastry, skrop oliwą i usmaż na grillu. Dopraw do smaku. Pomidora również pokrój w plastry. Bułki przekrój na połówki i opiecz z obu stron na grillu.
  2. Pestki dyni upraż na rozgrzanej suchej patelni i wystudź. Majonez Vega wymieszaj z pomidorowym pesto oraz sosem Habanero. Dodaj wystudzone pestki dyni i dopraw do smaku odrobiną soli.
  3. Opieczone bułki posmaruj przygotowanym majonezem. Na dolne połówki nałóż rukolę a następnie na przemian plastry warzyw oraz kiełki słonecznika i liście bazylii.
  4. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa i podawaj.

 

TIP

Taka kanapka idealnie sprawdzi się na rodzinnym pikniku, ale również jako drugie śniadanie do pracy – zawiń ją w pergamin i gotowe !


Chrupiące nuggetsy w sosie sweet chili

Orzeźwiająca lemoniada limonkowa z miętą

Sprawdź inne przepisy

0