Przepisy
Składniki
Jarmuż świeży 200 g
Sos musztardowo-miodowy Fanex 6 łyżek
Ocet jabłkowy 2 łyżki
Woda 3 łyżki
Syrop balsamiczny 2 łyżki
Czosnek 1-2 ząbki
Natka pietruszki ½ pęczka
Sól, pieprz do smaku
Buraki pieczone 2 nieduże szt.
Ser kozi lub feta 100 g
Orzechy nerkowca 60 g
Sezam czarny 1 łyżeczka
Liście czerwonego szczawiu do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Przygotuj sos: w słoiczku połącz sos Fanex, wodę, ocet jabłkowy, syrop balsamiczny, posiekany drobno czosnek oraz przyprawy. Słoik zamknij szczelnie i energicznie potrząsając pozwól, aby wszystkie składniki wymieszały się ze sobą – powstanie gęsty, oblepiający, aksamitny sos.
2. Jarmuż oczyść z grubych łodyżek i porwij na mniejsze kawałki. Następnie sparz krótko we wrzącej wodzie, wystudź, odciśnij i porozdzielaj liście. Skrop kilkoma kroplami cytryny i oprósz solą. Buraki pokrój w plasterki.
3. Jarmuż rozłóż na talerze, następnie dodaj pozostałe składniki: buraki, pokruszony ser oraz orzechy. Całość polej przygotowanym sosem, posyp sezamem i udekoruj listkami szczawiu. Sałatkę podawaj z chrupiącym ziołowym pieczywem.
TIP
Zamiast orzechów nerkowca użyć możesz ogólnodostępnych włoskich orzechów albo np. pestek słonecznika lub dyni – te warto przed podaniem uprażyć na patelni, uwolnią swój aromat i będą chrupiące.