Wróć do Przepisów

Grecka sałatka z soczewicą

Czas przygotowania

15

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Soczewica z puszki 150 g

Dressing vinaigrette Fanex 60 ml

Papryka czerwona ½ szt.

Papryka żółta ½ szt.

Ogórek świeży 1/3 szt.

Pomidorki koktajlowe 10 szt.

Pomidory suszone 5 szt.

Oliwki zielone 3 łyżki

Cebula czerwona ½ szt.

Ser feta 100 g

Oregano suszone 2 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. Soczewicę wyłóż na sitko i przepłucz wodą – dobrze odsącz. Warzywa oraz suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W misce połącz soczewicę, oliwki, pokrojone warzywa oraz dressing vinaigrette Fanex – wszystko razem wymieszaj i przełóż do salaterki.
  3. Ser feta pokrój w niedużą kostkę (1×1 cm) i rozłóż po wierzchu sałatki. Na koniec sałatkę oprósz suszonym oregano, udekoruj listkami ziół i podawaj.

TIP

Taka sałatka to idealna propozycja na drugie śniadanie do pracy.


Wegetariańskie burgery z soczewicy i kaszy gryczanej

Bananowe krążki ze słonym karmelem

Sprawdź inne przepisy

0