Przepisy
Składniki
Mięso mielone z nogi kurczaka 300 g
Bułki zapiekane z serem (lub inne ulubione do burgerów) 2 szt.
Sos Serowy Fanex 4-6 łyżek
Roszponka lub inna sałata 2 porcje
Cebula czerwona 1 szt.
Papryczka jalapeno w zalewie 2 łyżki
Ser żółty 2 plastry
Papryka słodka wędzona mielona 1 łyżeczka
Sól do smaku
Olej 2+2 łyżki
Sposób przygotowania
- Mięso przełóż do miski, dodaj posiekane papryczki jalapeno, paprykę wędzoną, sól oraz 2 łyżki oliwy. Całość wyrób na gładką masę a następnie uformuj dwa jednakowej wielkości burgery o średnicy podobnej, jak bułki. Burgery usmaż na rozgrzanym grillu lub na patelni – tę warto wyłożyć pergaminem i posmarować tłuszczem, aby burgery nie przywarły podczas smażenia. Pod koniec smażenia na kotlety połóż plastry sera i pozwól, aby ten rozpuścił się.
- Cebulę pokrój w plastry i zeszklij na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Bułki przekrój na połówki i opiecz na grillu, następnie posmaruj każdą z nich serowym sosem Fanex.
- Na dolne połówki bułek połóż usmażone kotlety, plastry cebuli oraz sałatę. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i podawaj.
TIP
Doskonałym dodatkiem do takiej kanapki będą również grillowane warzywa, np. cukinia, czy też bakłażan.