Wróć do Przepisów

Burgerowa klasyka, czyli Cheeseburger

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Mięso mielone wołowe 350-400 g

Sos Tysiąca Wysp Fanex 8 łyżek

Ulubiona bułka do burgera 2 szt.

Sałata 4 liście

Pomidor 1 szt.

Biała cebula ½ szt.

Ser żółty 4 plastry

Boczek wędzony 4 plastry

Cebulka prażona Tres Amigos 3 łyżki

Sałatka szwedzka Tres Amigos 2 łyżki

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Boczek wędzony pokrój w drobną kostkę, pomidora oraz cebulę w cienkie plastry. Mięso wołowe przełóż do miski, dodaj pokrojony boczek oraz prażona cebulkę – całość wyrób na jednolitą, gładką masę. Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem a następnie uformuj dwa jednakowej wielkości kotlety o średnicy nieco większej od bułki.
  2. Uformowane kotlety połóż na rozgrzanym grillu lub patelni i smaż z obu stron po 5-8 minut, w zależności jak bardzo wysmażone burgery lubisz. Na 2-3 minuty przed końcem smażenia, połóż na mięso po dwa plastry sera i pozwól, aby ten rozpuścił się.
  3. W międzyczasie bułki przekrój na połówki i opiecz na grillu, następnie posmaruj Sosem Tysiąca Wysp Fanex.
  4. Na dolne połówki bułek nałóż sałatę oraz usmażone burgery, następnie nałóż pozostałe składniki: plastry pomidora, cebuli oraz sałatkę szwedzką.
  5. Burgery przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i natychmiast podawaj ! Domowe frytki, np. z batatów będą doskonałym dodatkiem do takich burgerów.

TIP

Jeśli chcesz zaostrzyć nieco smak burgera – pomocą posłuży Sos paprykowy Carolina Fanex !


Chrupiąca mega kanapka z kurczakiem i sosem Jalapeno

Ciabatta Burger z kurczaka z sosem bazyliowym

Sprawdź inne przepisy

0