Przepisy
Składniki
Mięso mielone wołowe 350-400 g
Sos Tysiąca Wysp Fanex 8 łyżek
Ulubiona bułka do burgera 2 szt.
Sałata 4 liście
Pomidor 1 szt.
Biała cebula ½ szt.
Ser żółty 4 plastry
Boczek wędzony 4 plastry
Cebulka prażona Tres Amigos 3 łyżki
Sałatka szwedzka Tres Amigos 2 łyżki
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Boczek wędzony pokrój w drobną kostkę, pomidora oraz cebulę w cienkie plastry. Mięso wołowe przełóż do miski, dodaj pokrojony boczek oraz prażona cebulkę – całość wyrób na jednolitą, gładką masę. Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem a następnie uformuj dwa jednakowej wielkości kotlety o średnicy nieco większej od bułki.
- Uformowane kotlety połóż na rozgrzanym grillu lub patelni i smaż z obu stron po 5-8 minut, w zależności jak bardzo wysmażone burgery lubisz. Na 2-3 minuty przed końcem smażenia, połóż na mięso po dwa plastry sera i pozwól, aby ten rozpuścił się.
- W międzyczasie bułki przekrój na połówki i opiecz na grillu, następnie posmaruj Sosem Tysiąca Wysp Fanex.
- Na dolne połówki bułek nałóż sałatę oraz usmażone burgery, następnie nałóż pozostałe składniki: plastry pomidora, cebuli oraz sałatkę szwedzką.
- Burgery przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i natychmiast podawaj ! Domowe frytki, np. z batatów będą doskonałym dodatkiem do takich burgerów.
TIP
Jeśli chcesz zaostrzyć nieco smak burgera – pomocą posłuży Sos paprykowy Carolina Fanex !