Przepisy
Składniki
Tortilla Tres Amigos pełnoziarnista 30 cm 2 szt.
Sos Bazyliowy Fanex do podania
Mięso mielone wołowe 500 g
Cebula biała 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Oregano suszone 1 łyżeczka
Oliwa 3 łyżki
Koncentrat pomidorowy Tres Amigos 1 łyżka
Passata pomidorowa Classica Fanex 1 btl
Mozzarella tarta 150 g
Parmezan tarty 30 g
Sól, pieprz do smaku
Świeża bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania
- W niedużym garnku rozgrzej oliwę, przesmaż posiekany czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj mięso i smaż kilka minut do momentu zbrązowienia, dodaj koncentrat pomidorowy oraz oregano i smaż jeszcze 3-5 minut mieszając co chwilę.
- Następnie wlej passatę pomidorową i wymieszaj, zmniejsz ogień – sos gotuj do momentu odparowania wody, co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie z obu placków tortilli wytnij metalowym ringiem o średnicy 9-10 cm 12 krążków. Każdy z nich wciśnij do formy do pieczenia muffinek, posyp startym parmezanem i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na 3 minuty.
- Gotowy, gęsty mięsny sos dopraw do smaku i wystudź. Po tym czasie przygotowany sos nałóż do przygotowanych „miseczek” i posyp mozzarellą.
- Tak przygotowane „miseczki” wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i zapiekaj do momentu zrumienienia sera – ok. 3 minut. Gotowe babeczki podawaj z sosem bazyliowym Fanex !
TIP
Jeśli lubisz ostre smaki, do bolońskiego sosu dodaj ½-1 łyżeczkę paprykowego sosu Carolina Fanex a z pewnością się nie zawiedziesz ! Jeśli planujesz przygotowanie takich babeczek na domowe przyjęcie, przygotuj je całkowicie, jak w przepisie i wstaw do lodówki bez zapiekania. Na 30 minut przed podaniem wyjmij je z lodówki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotowe !