Meksykańska kanapka z chilli con carne i sosem serowym


Ilość porcji 2

Czas przygotowania ok. 1 h

 

Składniki:

Bułka do hot doga 2 szt.

Mięso mielone wołowe 200 g

Sos serowy Fanex do podania 2-3 łyżki

Koncentrat pomidorowy 2 łyżki

Bulion 1500 ml

Fasola czerwona z puszki 2 łyżki

Kukurydza z puszki 2 łyżki

Cebula 1,2 szt.

Czosnek 1 ząbek

Kmin rzymski 1 łyżeczka

Sałata lodowa 3 liście

Pomidor 1 szt.

Cebula czerwona ½ szt.

Oliwa 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj mięsny sos: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj i przesmaż w garnku na oliwie. Dodaj mięso mielone i smaż do momentu, gdy woda odparuje a mięso nabierze lekko brązowego koloru. Następnie dodaj kmin rzymski oraz koncentrat pomidorowy i smaż razem mieszając cały czas. Po tym czasie wlej bulion, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut – w razie potrzeby w trakcie gotowania dolej odrobinę bulionu. Pod koniec gotowania dodaj do mięsa fasolę oraz kukurydzę i wymieszaj – gotowy sos powinien mieć dość gęstą konsystencję.
  2. Bułki opiecz na grillowej patelni lub w piekarniku a następnie przekrój wzdłuż nie docinając do końca. Rozchyl je i nałóż pokrojoną w paski sałatę, gorące chilli con carne i polej serowym sosem Fanex. Na wierzch nałóż pomidory oraz czerwoną cebulę pokrojone w drobną kostkę i podawaj.

Fanex