Kofta kebab z czosnkowym sosem z miętą

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 25 min.

 

Składniki:

Mięso wołowe mielone 400 g

Przyprawa do Mięs Fusion Spices 2 łyżki

Sos czosnkowy z jogurtem Fanex 100 ml (do podania)

Cebula 1 szt.

Natka pietruszki 1 pęczek

Świeża mięta 2 gałązki

Kmin rzymski 1 łyżeczka

Kolendra suszona mielona 1 łyżeczka

Ostra papryka Fusion Spices ½ łyżeczki

Cynamon ¼ łyżeczki

Oliwa z oliwek 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski, dodaj Przyprawę do Mięs, pokrojoną drobno cebulę, posiekaną natkę pietruszki, kmin rzymski, kolendrę mieloną, ostrą paprykę oraz cynamon i oliwę. Wszystko razem wymieszaj i wyrób na jednolitą masę.
  2. Drewniane patyczki obklej przygotowaną masą i posmaruj lekko oliwą. Kładź na rozgrzanej grillowej patelni i smaż ok. 8-10 minut obracając co chwilę.
  3. Sos czosnkowy nałóż do miseczki, liście mięty pokrój w cienkie paski a następnie posyp nią sos. Gotowe kofty podawaj z chlebkiem pita i czosnkowym sosem.

 

TIP! Jeśli lubisz mięso jagnięce a takowe właśnie występuje w oryginalnej wersji tego dania (wołowina jest bardziej dostępna) – nie wahaj się ani chwili przygotować swoich kebabów z tego mięsa. Smak nie do opisania !!!


Fanex