Gyros z kurczaka w chlebku pita

Gyros z kurczaka w chlebku pita - Fanex

Liczba porcji: 4.
Czas przygotowania: 25 minut.

Gyros z kurczaka w picie – składniki:

  • chelbek pita [4 szt.],
  • pierś z kurczaka [1 szt.],
  • przyprawa do kurczaka Fusion Spices [1 łyżka],
  • Sos Gyros Fanex [8 łyżek],
  • pomidory [1 szt.],
  • cebula czerwona [1 szt.],
  • sałata lodowa [1/4 szt.],
  • świeża kolendra [1/2 pęczka],
  • oliwa z oliwek [3 łyżki].

Gyros z kurczaka w chlebku pita – sposób przygotowania:

  1. Pierś osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie paski lub niedużą kostkę. Oliwę połącz z przyprawą do kurczaka, wymieszaj a następnie zamarynuj mięso. Tak przygotowane mięso usmaż na rozgrzanej patelni.
  2. Sałatę pokrój w paski, pomidora w kostkę, a cebulę w cienkie krążki, przełóż do miski i wymieszaj razem z listkami kolendry.
  3. Chlebki pita opiecz na suchej rozgrzanej patelni na rumiany kolor, następnie przekrój na połówki i każdą z nich napełnij przygotowaną sałatą.
  4. Każdą porcję polej Sosem Gyros Fanex, a na wierzchu ułóż kawałki kurczaka. Pity udekoruj listkami kolendry i podawaj. Smacznego!

TIP! Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sałatki pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli.

Zobacz także: przepis na chicken burgera z sałatką z ogórka i cykorii.


Fanex