Gyros z kurczaka w chlebku pita

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 25 min.

 

Składniki:

Chlebek pita 2 szt.

Pierś z kurczaka 1 szt.

Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 1 łyżka

Sos Gyros Fanex 8 łyżek

Pomidory 1 szt.

Cebula czerwona 1 szt.

Sałata lodowa ¼ szt.

Świeża kolendra 1 /2 pęczka

Oliwa z oliwek 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. Pierś osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie paski lub niedużą kostkę. Oliwę połącz z przyprawą do kurczaka, wymieszaj a następnie zamarynuj mięso. Tak przygotowane mięso usmaż na rozgrzanej patelni.
  2. Sałatę pokrój w paski, pomidora w kostkę a cebulę w cienkie krążki, przełóż do miski i wymieszaj razem z listkami kolendry.
  3. Chlebki Pita opiecz na suchej rozgrzanej patelni na rumiany kolor, następnie przekrój na połówki i każdą z nich napełnij przygotowaną sałatą.
  4. Każdą porcję polej Sosem Gyros Fanex a na wierzchu ułóż kawałki kurczaka. Pity udekoruj listkami kolendry i podawaj. Smacznego !

 

TIP! Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sałatki pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli.