Domowy burger z kurczaka z jalapeno i sosem serowym

Ilość porcji 2

Czas przygotowania 25 min.

 

Składniki:

Mięso mielone z nogi kurczaka 300 g

Bułki zapiekane z serem (lub inne ulubione do burgerów) 2 szt.

Sos Serowy Fanex 4-6 łyżek

Roszponka lub inna sałata 2 porcje

Cebula czerwona 1 szt.

Papryczka jalapeno w zalewie 2 łyżki

Ser żółty 2 plastry

Papryka słodka wędzona mielona 1 łyżeczka

Sól do smaku

Olej 2+2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski, dodaj posiekane papryczki jalapeno, paprykę wędzoną, sól oraz 2 łyżki oliwy. Całość wyrób na gładką masę a następnie uformuj dwa jednakowej wielkości burgery o średnicy podobnej, jak bułki. Burgery usmaż na rozgrzanym grillu lub na patelni – tę warto wyłożyć pergaminem i posmarować tłuszczem, aby burgery nie przywarły podczas smażenia. Pod koniec smażenia na kotlety połóż plastry sera i pozwól, aby ten rozpuścił się.
  2. Cebulę pokrój w plastry i zeszklij na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Bułki przekrój na połówki i opiecz na grillu, następnie posmaruj każdą z nich serowym sosem Fanex.
  3. Na dolne połówki bułek połóż usmażone kotlety, plastry cebuli oraz sałatę. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i podawaj.

 

TIP! Doskonałym dodatkiem do takiej kanapki będą również grillowane warzywa, np. cukinia, czy też bakłażan.


Fanex