Przepisy
Składniki
Polędwiczki z kurczaka 12 szt.
Sos serowy Fanex 8 łyżek
Papryczki jalapeno w zalewie Tres Amigos 2-3 łyżki
Papryka czerwona ½ szt.
Cebula czerwona 1 szt.
Przyprawa do kurczaka 1 łyżka
Mąka pszenna 3+6 łyżek
Jajka 2 szt.
Olej do smażenia ok. 250 ml
Sól do smaku
Sposób przygotowania
- Polędwiczki osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej olej do smażenia.
- Przygotuj serową salsę: w miseczce połącz sos serowy Fanex oraz pokrojone w drobną kosteczkę warzywa – paprykę, cebulę oraz papryczki jalapeno, dodaj sól do smaku i wymieszaj.
- W miseczce połącz jajka, mąkę (3 łyżki) i wymieszaj. Pozostałą mąkę przesyp na płaski talerz i wymieszaj z przyprawą do kurczaka.
- Osuszone kawałki kurczaka zanurz dokładnie w przygotowanym cieście a następnie obtocz w pozostałej mące. Czynność tę powtórz kilkakrotnie, dociskając mąkę do mięsa. Kawałki kurczaka wkładaj ostrożnie do nagrzanego tłuszczu i smaż na złoty kolor.
- Usmażone paluszki z kurczaka wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe podawaj z serową salsą, frytkami lub nachos’ami i sałatką coleslaw.