Dekoracje potraw – klucz do sukcesu dobrej gastronomii

Dekorowanie potraw, przystawek i talerzy cieszy się coraz większą popularnością zarówno w gastronomii, jak i prywatnych kuchniach. Nie ma się co dziwić – w Internecie możesz znaleźć setki inspiracji, począwszy od najprostszych wzorów po piękne i złożone kompozycje. Interesujące dekoracje kulinarne są coraz bardziej doceniane przez klientów i konsumentów, dlatego jeśli w Twojej restauracji lub lokalu gastronomicznym nie pojawiają się dekoracje potraw, najwyższa pora to zmienić! Nie potrzebujesz do tego zbyt wielu składników – w wielu przypadkach wystarczą świeże warzywa, majonez dekoracyjny i… odrobina kreatywności, aby tworzyć naprawdę ciekawe posiłki.

Ozdoby z warzyw – piękne i zdrowe dekoracje

Przede wszystkim warto postawić na ozdoby z warzyw: to pyszna propozycja nie tylko dla najmłodszych. Charakterystyczne kwiaty z warzyw czy owoców dekorują przede wszystkim stoły konferencyjne i weselne oraz tace z przekąskami. Warto wprowadzić je jednak również do codziennego menu: ozdoby z warzyw na talerz spotykają się z dużym zainteresowaniem wśród klientów. Proste dekoracje można wykonać za pomocą kilku narzędzi do wycinania; fantazyjne kwiaty z rzodkiewek, marchwi czy pomidorów to atrakcyjne wzornictwo, które będzie zachęcać do spożycia także przez najmłodszych; więc jeśli prowadzisz lokal dla rodzin z małymi dziećmi naprawdę warto!

Dekoracje na talerzu - Fanex

Dekoracje talerzy w restauracji – stylowy sposób podania

Potrawy w dobrych restauracjach powinny być nie tylko pyszne, ale również pięknie się prezentować. Czasy zwykłych talerzy i surówek w salaterkach powoli odchodzą w niepamięć – teraz liczy się efekt podczas podania. Plating, czyli dekoracja talerzy z potrawami to pomysł na zaprezentowanie dania w taki sposób, aby podkreślić wszystkie jego walory estetyczne. Tworzenie aranżacji na talerzach coraz częściej uznawane jest za prawdziwą sztukę, a jej mistrzowie na całym świecie prześcigają się w tworzeniu nowatorskich rozwiązań. Nie wiesz, od czego zacząć?

Dekorowanie potraw – kilka zasad możesz wprowadzić już teraz:

  • Poćwicz dekorowanie potraw i stwórz parę ciekawych kompozycji, które zachwycą klientów.
  • Pamiętaj, że dekoracje talerzy w restauracji powinny być spójne – tu nie ma miejsca na chaos.
  • Do tworzenia dekoracji możesz wykorzystać świeże warzywa, zioła, gotowe sosy, a nawet… kwiaty.
  • Dekoracja potraw na talerzu nie powinna być ważniejsza od smaku, a jedynie uzupełniać go poprzez spójną kompozycję.

Plating - Fanex

Gotowe sosy – wykorzystaj je do tworzenia zdobień!

Gotowe sosy dla gastronomii możesz dodawać do potraw nie tylko jako element podbijający smak, ale również ozdabiać za ich pomocą talerze i potrawy. Dekoracje talerzy w restauracji za pomocą sosów lub słodkich polew to trend znany na całym świecie. Zdobienie potraw wykorzystujące sosy na zimno to także częsty trend na weselach i innych dużych imprezach. Zimna płyta czy szwedzki stół zachęcają do eksperymentowania z formą podania. Nawet proste dekoracje sałatek sprawiają, że potrawy zyskują nowe, oryginalne wydanie. Aby dekoracja potraw była nie tylko piękna, ale również współgrała smakowo z daniem, sięgaj po produkty uniwersalne, takie jak musztarda czy majonez sałatkowy. Ozdabianie potraw w ten sposób na pewno spotka się z aprobatą gości. W przypadku deserów oryginalną propozycją będą kulki żelowe – dzięki nim stworzysz owocowe dekoracje talerzy lub miseczek.

Gotowe sosy - Fanex

Produkty do dekoracji potraw – stawiaj na jakość

Nawet najpiękniejsze dekoracje potraw nie spełnią swojej funkcji, jeśli nie będą smaczne; klienci przywiązują dużą wagę do jakości, dlatego sięgaj po sprawdzone produkty. Kolorowe jedzenie ozdobione pysznymi sosami i dodatkami będzie zdecydowanym atutem Twojego lokalu. Po sosy marki Fanex sięgają najlepsi szefowie kuchni. Dołącz do nich i twórz wspaniałe dekoracje!