Ciekawostki

Kanapki na ciepło – kiedy warto wprowadzić je do menu?

Udostępnij

Któż z nas nie lubi kanapek? To najpopularniejsze śniadanie lub kolacja, lunch do pracy czy szybka przekąska w ciągu dnia. Ich ogromną zaletą jest uniwersalność: każdy może przyrządzić kanapki w taki sposób, by odpowiadały jego indywidualnym preferencjom. Czy w restauracyjnym menu jest miejsce na kanapki na ciepło? A jeśli tak – w jaki sposób je serwować, by zyskały uznanie klientów? Sprawdź, dlaczego kanapki mogą być czasem prawdziwym strzałem w dziesiątkę!

Kanapki na ciepło – czy to danie restauracyjne?

Wydawać by się mogło, że kanapki są na tyle proste do przyrządzenia, że nie ma sensu podawania ich w restauracji. To raczej produkt, który samodzielnie szykujemy ze składników dostępnych pod ręką, a gdy ich nie mamy, sięgamy po kanapki na wynos w sklepie lub piekarni. Tymczasem prawda jest taka, że proste kanapki na ciepło to… duże wyzwanie! Przede wszystkim im mniej składników, tym większą uwagę należy przykładać do tworzenia nowych kompozycji oraz dobrać odpowiedni sos do kanapek. W złożonych daniach smaki przenikają się na tyle, że czasem wybaczają drobne niedociągnięcia. W przypadku kanapek znaczenie ma wszystko, począwszy od jakości pieczywa po masło i dodatki. Nie każdy szef kuchni poradzi sobie z serwowaniem prostych kanapek! Warto jednak potraktować je jako szansę na podbicie serc klientów za pomocą oryginalnych kompozycji i ciekawych połączeń smaków. Dobrze przyrządzone kanapki na ciepło będą cieszyły się ogromnym powodzeniem! To również świetna propozycja dla mniejszych punktów gastronomicznych, które dopiero tworzą swoją ofertę oraz dla kawiarni lub nawet barów. Kanapki na wynos będą również dobrym pomysłem w przypadku menu na lunch lub w ofercie śniadaniowej. W połączeniu z pyszną kawą będą z pewnością cieszyły się dużą popularnością.

Kanapki na ciepło

Najważniejsze jest pieczywo!

Podstawą dobrej kanapki jest oczywiście pieczywo – i wcale nie mówimy tu tylko o chlebie. Bazą dla kanapek mogą być również bułki, bajgle, croissanty, a nawet gofry. Oryginalne kanapki przyrządzone na ciepło nie muszą być wcale wypełnione po brzegi składnikami. Czasem mniej znaczy więcej, szczególnie jeśli mają to być kanapki na wynos. Sekret tkwi w tym, by odpowiednio połączyć smaki oraz przygotować potrawę. Kanapki na ciepło powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, by można je bez problemu spożywać. Zbyt duży poziom podpieczenia sprawi, że jedzenie będzie utrudnione, a zbyt miękkie pieczywo dosłownie rozleci się w rękach. Nie obawiaj się proponować interesujących nowości: kanapki ze słodkiej chałki czy z ciasta gofrowego mogą okazać się prawdziwym przebojem, wyróżniającym ofertę! Zadbaj o ciekawe pieczywo, uzupełnij je o najlepsze składniki i wyśmienity sos do kanapek i serwuj kanapki na ciepło – to świetna propozycja do menu śniadaniowego i lunchowego czy przekąska na mniejszy apetyt.

Kanapka z chałki

Kanapka z szarpaną wieprzowiną – danie godne każdej restauracji

Pulled pork to prawdziwa klasyka uwielbiana na całym świecie. Kanapka z szarpaną wieprzowiną cieszy się zawsze ogromną popularnością, dlatego zdecydowanie warto wprowadzić ją do karty. W idealnej kanapce wieprzowina powinna rozpływać się w ustach, dlatego należy przyrządzić ją wcześniej. Niezwykle ważna jest także marynata, której jednym ze składników jest aromatyczny ketchup. Zamarynowane i długo pieczone mięso wymaga odpowiedniej oprawy. Kanapka z szarpaną wieprzowiną to jedna z tych potraw, gdzie mniej znaczy więcej: w roli dodatków wystarczy ogórek konserwowy lub kiszony, plastry cebuli i majonez. Taka kanapka na ciepło będzie wyśmienitą przekąską na przykład do piwa regionalnego, choć gdy dołoży się do niej pieczone ziemniaki, zmienia się w pełnoprawne danie. Jeśli Twoja restauracja z grillem serwuje potrawy w tym klimacie, kanapka z szarpaną wieprzowiną to obowiązkowa pozycja w menu!

Kanapka z szarpaną wieprzowiną

Sos do kanapek – dodatek, którego nie należy lekceważyć

Wyobrażasz sobie, by w renomowanej restauracji serwować tosty z serem? Brzmi niewyobrażalnie, jednak czasem nawet najprostsze składniki mogą stać się wyjątkową kompozycją, o ile dobierzesz do nich odpowiedni sos do kanapek. Klasyczny ketchup i majonez może zastąpić na przykład sos Mango-Jalapeno, który nada składnikom odrobinę oryginalnej słodyczy oraz szczyptę pikantności. Do tego świeża rukola, pomidorki koktajlowe – i już wyśmienita kanapka gotowa! Sos do kanapek potrafi zmienić naprawdę wiele. Pamiętaj jednak, że tak jak najlepszy sos do kanapek podbije smak kompozycji, tak dressing niskiej jakości potrafi zepsuć wszystko. Nie ryzykuj i sięgaj po propozycje renomowanych marek, powstające z najlepszych składników.

Sosy do kanapek

Kanapki na wynos – propozycja dla zabieganych

Zdarza się, że Twoja restauracja świeci pustkami i dopiero wieczorem zjawiają się w niej klienci? Weź pod uwagę, że w tygodniu większość osób spędza jednak czas w pracy i często znajduje jedynie kilkanaście minut na szybki lunch. Jeśli w pobliżu Twojego lokalu znajdują się spore biurowce lub uczelnie, kanapki na wynos mogą całkowicie odmienić sytuację! W pakiecie z aromatyczną kawą będą doskonałym lunchem, który wiele osób chętnie kupi przed pracą lub w czasie dłuższej przerwy. Nie muszą być wcale serwowane na ciepło. Jeśli chcesz wprowadzić do menu kanapki na wynos, pamiętaj, że klienci mogą jeść je w różnych warunkach; zadbaj o to, by sos do kanapek był odpowiednio gęsty, a poszczególne składniki nie utrudniały jedzenia.

Kanapka na wynos

***

Kanapki na ciepło to mało popularne, a przecież naprawdę pyszne danie. Wprowadź je w swojej restauracji i przekonaj się, jak wiele osób lubi zjeść czasem wyśmienitą kanapkę z ciekawym sosem.


Gofry wytrawne i słodkie – przepis na sukces nie tylko w sezonie letnim

Menu dla dzieci w restauracji – jakie potrawy powinny się w nim znaleźć?

Zobacz inne

0