Ciekawostki

Menu dla dzieci w restauracji – jakie potrawy powinny się w nim znaleźć?

Udostępnij

Wybór restauracji to nie lada wyzwanie dla rodziców. Właśnie dlatego coraz więcej miejsc stawia na menu dziecięce. Ale czy to wystarczy, aby przyciągnąć rodzinne grono? Rosół z makaronem i nuggetsy to utarte klasyki, które nikogo nie zaskakują, a co najważniejsze, rzadko zadowalają podniebienia. Chcesz się wyróżnić? Dowiedz się, jak przygotować atrakcyjną kartę menu dla dzieci tak, aby każdy zjadał swoje porcje ze smakiem!

Menu dziecięce – bułka z masłem czy wyzwanie?

Każdy, kto prowadzi restaurację, powinien zrozumieć jedno – zadowolenie najmłodszych wpływa na decyzję rodziców. Jeśli w menu dla dzieci, restauracja nie zapewni nic ciekawego, a smak i podanie będą dyskusyjne, to nowi goście raczej nie wrócą po dokładkę. Wspólne wyjście na obiad to nie tylko zwykła konsumpcja i próba zaspokojenia głodu. To przede wszystkim sposób na spędzanie wolnego czasu inaczej niż na co dzień. Takie doświadczenie powinno sprawiać przyjemność i skłaniać do powtórki.

Chociaż maluchy nie zjedzą każdej potrawy przeznaczonej dla dorosłych, to nie oznacza wcale, że nie mają smaku! Mali gości potrafią być bardziej wymagający. Warto jednak poświęcić im czas oraz uwagę. Dzieci wcale nie muszą jeść cały czas tego samego – lubią próbować i sprawdzać nowe dania, jeśli tylko wyglądają zachęcająco. Dobre wspomnienia z wyjść do restauracji oraz pozytywne doświadczenia mogą sprawić, że już jako dorosłe osoby z większą chęcią będą jeść poza domem.

Przeczytaj: restauracja przyjazna dzieciom.

Menu dziecięce w restauracji

Co najczęściej pojawia się w karcie menu dla dzieci?

Menu dziecięce w restauracji często składa się z prostych, dobrze znanych maluchom potraw – króluje mało atrakcyjna powtarzalność. Pojawiają się więc takie dania jak:

+ frytki z ketchupem,

+ nuggetsy,

+ filet z kurczaka,

+ makaron z sosem pomidorowym,

+ pizza z serem lub szynką.

Dziecięce posiłki powinny być zbilansowane. Maluchy potrzebują różnorodnej diety bogatej w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Lepiej jednak nie przesadzać z pieprzem, solą oraz innymi przyprawami. A co króluje w menu dla dzieci? Restauracje często wybierają dania, które wymagają smażenia na głębokim oleju – nie brzmi to zdrowo, prawda?

Rodzice coraz częściej zwracają uwagę na to, co jedzą ich pociechy. Dlatego menu dziecięce powinno być sycące i smaczne. Jeśli mały gość jest zadowolony, to jego opiekunowie tak samo. W ten sposób cała rodzina chętnie wróci na kolejny obiad lub kolację. Dobrze przygotowana karta dań to szansa na przyciągnięcie nowych klientów.

Menu dziecięce

Atrakcyjne menu dziecięce w restauracji, czyli jakie?

Dzieci to nie tylko małe osoby, które jedzą to, co im podamy. To również wyjątkowe osobowości, które mają własne upodobania kulinarne. Chcesz mieć atrakcyjne menu dla dzieci w restauracji? Spróbuj porozmawiać ze swoimi znajomymi i ich dziećmi, jeśli jest taka możliwość. Zdanie rodziców oraz pociech bywa rozbieżne. Warto poznać perspektywę obu stron, a na podstawie wyciągniętych wniosków zacząć przygotowywanie karty.

Atrakcyjne menu dziecięce to przede wszystkim takie, które uwzględnia specyficzne potrzeby żywieniowe najmłodszych. Dzieci mają inny system trawienny niż dorośli, dlatego potrawy powinny być lekkostrawne, ale jednocześnie bogate w składniki odżywcze. Warto zatem postawić na dania z dużą ilością warzyw, chude mięso, ryby, a także produkty pełnoziarniste.

Liczy się różnorodność. Dzieci uwielbiają odkrywać nowe smaki, dlatego warto zaskoczyć je czymś innym niż standardowe frytki czy nuggetsy. Może to być na przykład:

+ zupa krem z pomidorów z popcornem lub grzankami,

+ włoska pizza z dobrej jakoś serem albo szynką,

+ mini burger z sałatką ze świeżych warzyw,

+ delikatna zupa pho.

Warto, aby potrawy były spójne z charakterem Twojej restauracji – kompot we włoskie restauracji będzie wyglądać dziwnie.

Nie tylko dorośli, ale również dzieci jedzą oczami. Dlatego każde danie z menu dziecięcego w restauracji powinno być ciekawie podane. Nie muszą to być kotleciki w kształcie dinozaura albo kluski literki. Nietypowa zastawa również zwróci uwagę malucha i skłoni go do wypróbowania czegoś nowego.

Zupa dla dzieci

Jak wprowadzić zmiany w menu dla dzieci w restauracji?

Czasem mniej znaczy więcej. Dlatego ogranicz kartę menu dla dzieci do kilku propozycji – maluch nie będzie miał wtedy problemu z podjęciem decyzji. Możesz też przejrzeć sekcję dla dorosłych i wybrać z niej np. 5 opcji, które można podać najmłodszym, ale w mniejszej ilości.

Najlepsze dania zawsze powinny być na pierwszych pozycjach, ponieważ skupiają wzrok. Ważne, aby wszystko było zrozumiałe. Możesz zastosować prosty język, obrazki czy ikony. Osobna karta w formie kolorowanki to świetny pomysł, szczególnie gdy czas oczekiwania na posiłek jest dłuższy niż zazwyczaj.

Obserwuj utargi, rozmawiaj z gośćmi i sprawdzaj, czy wybrane dania faktycznie trafiły w gust małych konsumentów. Kontroluj także porcję, a nie będziesz marnować niepotrzebnie jedzenia. Nie zapomnij o teście smaku – jak to się mówi, przez żołądek do serca!


Kanapki na ciepło – kiedy warto wprowadzić je do menu?

Najlepsze kuchnie świata – sprawdź zanim otworzysz swój biznes!

Zobacz inne

0