Czym są Święta Bożego Narodzenia dla Polaków? Przede wszystkim czasem spędzonym w rodzinnym gronie pełnym radości, śmiechu oraz ciepła. Nie można jednak zapomnieć, że to również okres dobrego jedzenia! Niektórzy przez cały rok wyczekują, aż na stole pojawią się pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony, smażony karp oraz strucla makowa. Świąteczne przygotowania w kuchni potrafią być pracochłonne, szczególnie gdy rodzina jest duża, dlatego niektórzy decydują się na wieczerzę w restauracji. To świetna okazja na wypróbowanie ciekawych dań wigilijnych w niestandardowej wersji. Poznaj nasze kulinarne inspiracje idealne na ten okres w roku.
Oryginalne potrawy na Boże Narodzenie – czy warto?
Grudniowe święta to dla wielu osób wyczekiwany czas w roku. Moment, w którym można spotkać się z najbliższymi. Konwersacje umila nie tylko świąteczny duch, ale również smak i aromat ciekawych potraw wigilijnych. Część osób przytłacza jednak przygotowanie aż 12 dań – wymaga to nie tylko sporej ilości wolnego czasu, ale także wysokiej jakości produktów. Cześć Polaków decyduje się więc na wyjazd z domu rodzinnego i pozostawia organizację wszystkiego w rękach restauratorów.
Tylko w jaki sposób zachęcić do siebie potencjalnych klientów? Klasyki takie jak zupa grzybowa, pierogi, karp w galarecie czy bigos to element niemal każdego cateringu wigilijnego. Smak zawsze się obroni, lecz konsumenci są coraz bardziej wymagający! Jeśli chcesz się wyróżnić, postaw na nietypowe potrawy wigilijne. Mogą to być:
- regionalne specjały,
- tradycyjne dania w bardziej nowoczesnej formie,
- potrawy typowe dla innych krajów,
- znane warianty w wersji wegańskiej.
Chcesz sprawdzić, czy konkretne dania pasują do profilu Twojej restauracji oraz zachwycą Twoich gości? Część z nich możesz wprowadzać w ofercie lunchowej albo oferować w weekendy w ograniczonej ilości.
Ciekawe dania wigilijne w nowoczesnym stylu
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości i zaproponować im coś oryginalnego do jedzenia, wcale nie musisz rezygnować z tradycyjnej kuchni. Niektóre przepisy wystarczy nieco unowocześnić, aby nadać im więcej głębi.
W przypadku zup zastanów się nad przygotowaniem:
- grzybowego kremu z mięsnym tortellini,
- kremu z buraków z kozim serem oraz grzanką.
Mamy też dla Ciebie 2 propozycje regionalne. Jedną z oryginalnych potraw na Boże Narodzenie z pewnością będzie tak zwana woda śledziowa. Powstaje na bazie śledzi i octowej zalewy, w której się marynują, mleka, śmietany oraz cebuli – podaje się ją zwykle z ziemniakami. Inną opcją jest garus przygotowywany na bazie suszonych śliwek, serwowany z białą fasolą albo kaszą jaglaną bądź gryczaną – wielu Polaków uwielbia owocowe zupy, więc warto próbować!
Wśród nietypowych potraw wigilijnych znajdzie się też miejsce na ciekawą przystawkę. Polacy uwielbiają tatara, lecz podczas wieczerzy dania powinny być bezmięsne. Pozostaje zatem ryba – może to być pstrąg, łosoś lub śledź w asyście cebuli, jajka oraz aromatycznych przypraw. Dodatek żurawiny jeszcze bardziej uwydatni smak. Interesującą propozycją mógłby być też śledź faszerowany wędzonymi śliwkami albo galette z kiszoną kapustą i grzybami.
A co z daniem głównym? Do ciekawych dań wigilijnych z pewnością można zaliczyć karpia w migdałach. Jeśli chcesz zaserwować swoim gościom coś bardziej egzotycznego, postaw np. na pstrąga smażonego w panko zamiast bułki tartej.
Pamiętaj, że musi jeszcze zostać miejsce na deser! Tradycyjną struclę zamień na makowiec japoński z kaszą manną i jabłkami, a klasyczny sernik niech ustąpi miejsca amerykańskiemu cheesecake.
Coś dla wegan i wegetarian – ciekawe potrawy wigilijne
Wigilia z zasady jest jarska, lecz nie każde danie okazuje się wegańskie. Cześć wywarów przygotowuje się czasem na mięsie, co również komplikuje sprawę. Jeśli szukasz pomysłów na nietypowe potrawy wigilijne, które będą odpowiedzią na różne standardy żywieniowe, to w swojej restauracji wypróbuj:
- korzenną zupę z soczewicy – jest rozgrzewająca i aromatyczna; można ją przygotować w wariancie łagodnym lub ostrym, dzięki czemu zasmakuje zarówno młodszym członkom rodziny, jak i osobom starszym;
- zupę śliwkową z piernikiem – połączenie korzennych przypraw, śliwek i czerwonego wina od razu wprowadza w świąteczny nastrój.
Dobrą przystawką mogłyby być śledzie z boczniaków z cebulą, pieczony seler owinięty algami morskimi albo pasztet wegański z chrzanem.
Wśród oryginalnych potraw na Boże Narodzenie można też wyróżnić gołąbki wypełnione po brzegi farszem ziemniaczanym. Sos grzybowy dodatkowo uwydatni smak tego dania. Ciekawą propozycją są też pierogi z kaszą gryczaną i grzybami podawane razem z okrasą z prażonej cebuli. Na deser natomiast warto zaserwować pomidorowy piernik wegański przekładany śliwkową konfiturą.
Pamiętaj, że nie musisz od razu rezygnować ze wszystkich świątecznych klasyków i robić rewolucję w swoim menu. Na początek wprowadź kilka dań, oceń reakcję gości i wyciągnij wnioski na kolejne lata.