Szukasz sposobu na przyciągnięcie nowych klientów do swojej restauracji? A może chcesz nakłonić ich do powrotu na smakowity obiad lub kolację? Warto czerpać inspirację z sezonowych wydarzeń takich jak walentynki, dzień kobiet czy dzień dziecka. W październiku gorącym tematem jest halloween, które z roku na rok staje się coraz bardziej popularnym pretekstem do spędzania czasu z przyjaciółmi lub rodziną w kreatywny sposób. Poza mrocznymi dekoracjami i upiornym klimatem warto zadbać o potrawy na halloween, których smak wywoła przyjemny dreszcz zadowolenia. Sprawdź, jakie rozwiązania możesz wprowadzić w swojej restauracji.
Menu na halloween zacznijmy od przystawek
Zaplanowanie zaopatrzenia restauracji w przypadku wydarzeń okolicznościowych to dla niektórych spore wyzwanie. Dlatego lepiej podchodzić do tematu z rozsądkiem. Wybierając dania na halloween, warto stawiać na produkty sezonowe oraz te, które będzie można łatwo wykorzystać, gdy upiorny weekend już się skończy. W ten sposób chronisz swój biznes przed stratami i nie marnujesz produktów, w które zdążyłeś zainwestować.
Potrawy na halloween muszą być spójne z profilem restauracji – tyczy się to także przekąsek. Goście przeważnie mają swoje oczekiwania względem konkretnych kuchni. Jeśli nagle zaproponujesz bruschettę z dynią w amerykańskiej knajpie, klienci mogą poczuć pewien dysonans i mieć wątpliwości względem jakości oraz smaku zaproponowanych propozycji.
A jakie są nasze propozycje na jedzenie na halloween? Wśród przystawek widzimy:
- frytki z dyni – umoczone w ketchupie będą wyglądać, jak mocno sfatygowane palce wiedźmy lub innej zmory z zaświatów,
- grzanki – można przygotować pieczywo w kształcie dyni czy ducha albo udekorować danie w oryginalny sposób np. tworząc z czarnych oliwek pająki lub pajęczynę z sosu czosnkowego,
- mini burgery – krwiste mięso nada im upiornego klimatu; można również bawić się kolorem bułek czy ich kształtem wycinając górę na kształt wydrylowanej dyni,
- mroczne kanapki – wystarczy pokroić warzywa tak, aby przypominały dżdżownice albo postawić na składniki w takich samych kolorach i opisać je jako przysmak danego upiora.
Menu na halloween przeważnie ma charakter weekendowy, więc warto ograniczyć się do 2-3 pomysłów, aby kucharze mogli swobodnie rozplanować pracę, biorąc pod uwagę, że pozostałe elementy karty nadal są dostępne dla gości.
Zupy wśród potraw na halloween
Przełom października i listopada to okres, gdy temperatury zaczynają już mocno spadać. Chłodniejsza aura sprawia, że chętniej sięgamy po gorące, rozgrzewające dania pełne korzennych przypraw oraz dodatków. Wśród dań na halloween nie może więc zabraknąć aromatycznych zup, a przede wszystkim kremów.
Jesienią królują warzywa korzeniowe, dynia oraz grzyby. Warto bazować na tych produktach, ponieważ ich dostępność jest wysoka i nie ma problemów z zakupem świeżej żywności o dobrej jakości. W menu na halloween mogłyby więc pojawić się:
- krem z pomidorów i buraków – głęboka czerwień to proste nawiązanie do krwi, a z pomocą śmietany można zrobić dekoracyjną pajęczynę, aby całość zyskała bardziej upiornego wyrazu,
- krem z dyni – wystarczą prażone pestki dyni, żeby ułożyć z nich ciało kościotrupa,
- krem grzybowy – ciemny kolor przywołuje na myśl mroczne klimaty, a puder z trufli może przypominać ziemię typową dla przeraźliwych cmentarzysk.
Jeśli Twoja restauracja oferuje sezonowe menu, niewiele trzeba zmieniać. W przypadku jedzenia na halloween wystarczy umiejętna dekoracja potraw, aby potrawy stały się bardziej mroczne.
Drugie danie na halloween
W tym miejscu warto postawić ponownie na dynię. Głównym bohaterem wcale nie musi być jednak miąższ. Wydrążone warzywo może posłużyć jako nietypowe naczynie, które skrywa w sobie aromatyczny farsz albo jesienny gulasz w wersji mięsnej lub wegetariańskiej.
Które dania główne mogłyby się znaleźć wśród potraw na halloween? Proponujemy:
- pizzę – zamiast pomidorów można wykorzystać dynię albo postawić na dekorację, czyli pajęczynę z sera oraz oliwkowe pająki w różnych kolorach,
- burgery – bułkę da się wyciąć tak, aby góra wyglądała jak przyozdobiona dynia, ogonek zrobić z łodygi papryki, a wystające zęby przygotować z kawałków sera,
- makaron – wystarczy wybrać ciemną pastę i dodać do niej owoce morza, aby danie wyglądało jak prosto z cmentarnej ziemi,
- faszerowane papryki – warto je powycinać, tak jak dynię i wypełnić farszem z mięsa mielonego w taki sposób, aby wychodził poza warzywne naczynie, imitując wybuchający mózg.
W menu na halloween mogą też pojawić się warianty dla dzieci. Nie trzeba jednak dużo zmieniać – dobrze, aby ulubione potrawy najmłodszych zmieniły jedynie swój wygląd. Aby nadać karcie świeżości, halloweenowa wkładka może mieć upiorne nazwy, który skłonią gości do wypróbowania czegoś innego.
Przeczytaj też: przepisy na potrawy z dynią.
Czas na halloweenowe słodkości
Po wszystkich upiornych daniach, które powodują dreszcz satysfakcji wywołany dobrze zbalansowanymi smakami i aromatami, przyszedł czas na coś słodkiego! Tutaj nie ma żadnych ograniczeń – liczy się kreatywność oraz jak najsilniejsze nawiązanie do świata zmarłych. Z tej części menu na halloween będą zadowoleni nie tylko dorośli, ale przede wszystkim dzieci. Szczególnie popularne pomysły to:
- jagodowe babeczki z posypką przypominającą ziemię,
- ciasteczka w upiornych kształtach udekorowane lukrem,
- sernik dyniowy podawany z „krwawym” sosem truskawkowym,
- panna cotta przypominająca przekrwione oczy.
Chociaż halloween kojarzy się z czymś mrocznym i nieco upiornym, w kuchni nie trzeba się niczego bać! Warto podchodzić do gotowania z otwartą głową. Pamiętaj, że goście jedzą również oczami, więc kreatywny sposób podania to podstawa.