Pierwsze skojarzenie z hasłem „kuchnia czeska”? Zapewne wyśmienite piwo, smażony ser i oczywiście knedliki czeskie. Kuchnia tego regionu to jednak o wiele więcej, a dobra restauracja czeska jest w Polsce na wagę złota! Jakie czeskie potrawy cieszą się największym zainteresowaniem i jakie pozycje w czeskim menu powinny zwrócić szczególną uwagę?
Kuchnia czeska – jakie składniki i dania spożywa się w tym regionie?
Kuchnia czeska jest z jednej strony dość podobna do polskiej, z drugiej – całkowicie od niej różna. Suto zastawiony stół, bogato zabielane zupy, aromatyczna wieprzowina i wołowina, grzyby leśne, ziemniaki – brzmi znajomo? Jednocześnie przez wiele lat kuchnia czeska pozostawała pod silnym wpływem Austro-Węgier z powodu zaborów, a czeskie potrawy ze sznyclem, pieczoną wieprzowiną czy kiszoną kapustą na stałe wpisały się w czeskie menu. Dania kuchni czeskiej możemy opisać jako mięsne i dość tłuste. Miłośnicy surówek mogą być nieco zawiedzeni, ponieważ w tradycyjnych czeskich potrawach warzywa występują głównie jako… dekoracja. Czesi chętnie sięgają po zioła i przyprawy, w wielu daniach wykorzystywany jest także ocet i musztarda. Jakie potrawy zaserwuje tradycyjna restauracja czeska? Oczywiście knedliki czeskie z pieczoną wieprzowiną lub gulaszem, pieczoną kaczkę oraz sycącą zupę czosnkową lub kapuścianą. A skoro o knedlikach mowa: na czym polega ich fenomen?
Knedliki czeskie – bez nich nie ma czeskich potraw!
Knedle, knedliczki, knedliki czeskie – pod tą nazwą skrywa się ten sam produkt. To chyba najpopularniejsza potrawa kuchni czeskiej, choć nie ma za wiele wspólnego z naszymi knedlami nadziewanymi owocami. Knedliki czeskie powstają z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków lub mąki i drożdży. Ciasto gotuje się w osolonej wodzie, a po wystudzeniu kroi na grubsze plastry i odgrzewa na parze jak polskie pampuchy. Legenda głosi, że knedliki czeskie były wykorzystywane nie tylko do jedzenia, ale również jako broń: w XIII wieku pewna gospodyni rzuciła knedlikiem w szpiega wojskowego i zabiła go w ten sposób na miejscu. My zachęcamy jednak do spożywania ich razem z gulaszem lub pieczoną wieprzowiną oraz obowiązkową kapustą duszoną. Bez tej potrawy nie może się obyć żadna czeska restauracja!
Jakie jeszcze czeskie potrawy serwować?
Skoro kuchnia czeska to przede wszystkim wspólne biesiadowanie przy suto zastawionym stole, nie może zabraknąć w niej przystawek! Na pierwszy ogień idzie oczywiście smażony ser, który dla niektórych może być wręcz pełnoprawnym daniem. Najczęściej jest to solidny plaster sera gouda w panierce, usmażony na głębokim ogniu. Do tego serwuje się zwykle frytki oraz sos czosnkowy lub tatarski. Oprócz tego czeskie przystawki to małe kiełbaski marynowane w zalewie octowej, wędliny oraz ser pleśniowy. Jako czekadełko możesz zaproponować również oryginalny czeski ser marynowany. Prócz pieczonych mięs umieść w karcie również gęstą zupę czosnkową z grzankami i serem oraz wołowy wywar z klopsikami – odpowiednik polskiego rosołu. No i deser: knedliki czeskie na słodko czy placek z jabłkami według tradycyjnego przepisu zawsze będą cieszyły się dużym powodzeniem.
Kuchnia czeska – nie zapomnij o napojach!
Żadna czeska restauracja nie może obyć się bez czeskiego piwa! Czesi słyną z tego napoju i potrafią spędzać wiele godzin w barach nad kufelkami oraz przegryzać rozmaite przekąski do piwa. Warto przy tym zaznaczyć, że jest ono nieco słabsze, a często nawet bezalkoholowe. Nie ma to jednak żadnego wpływu na wyśmienity smak. Uwagę restauratorów powinno przykuć także czeskie wino, ponieważ w okolicach Brna i Pragi zlokalizowanych jest wiele naprawdę dobrych winnic. Jeśli chodzi o napoje bezalkoholowe, prym wiedzie oczywiście czeska Kofola. Można ją pokochać albo znienawidzić, ale zdecydowanie należy jej spróbować. Czesi produkują ją nie tylko w wersji klasycznej, ale również w wielu wariantach smakowych.
Czeska restauracja w Polsce? Jak najbardziej!
O ile na południu Polski znaleźć można nieco więcej restauracji w stylu czeskim, wybór nadal nie jest ogromny. Wiele osób chętnie przypomni sobie wypad do Czech oraz swoje ulubione czeskie potrawy. Zanim zaczniesz układać menu, polecamy wycieczkę objazdową po restauracjach w Czechach, by lepiej poznać klimat tej kuchni. Czeska restauracja może być prawdziwym strzałem w dziesiątkę, jeśli uda Ci się oddać klimat gospody serwującej może i kaloryczne, ale z pewnością przepyszne dania i przekąski.
***
Kuchnia czeska to pieczone mięsiwa, pyszne knedliki, sycący smażony ser i wyśmienite przekąski. Warto poznać lepiej kuchnię tego regionu i przenieść część smaków do Polski!