Pierwsze skojarzenie z hasłem „kuchnia czeska”? Zapewne wyśmienite piwo, smażony ser i oczywiście knedliki czeskie. Kuchnia tego regionu to jednak o wiele więcej, a dobra restauracja czeska jest w Polsce na wagę złota! Jakie czeskie potrawy cieszą się największym zainteresowaniem i jakie pozycje w czeskim menu powinny zwrócić szczególną uwagę?
Kuchnia czeska – jakie składniki i dania spożywa się w tym regionie?
Kuchnia czeska jest z jednej strony dość podobna do polskiej, z drugiej – całkowicie od niej różna. Suto zastawiony stół, bogato zabielane zupy, aromatyczna wieprzowina i wołowina, grzyby leśne, ziemniaki – brzmi znajomo? Jednocześnie przez wiele lat kuchnia czeska pozostawała pod silnym wpływem Austro-Węgier z powodu zaborów, a czeskie potrawy ze sznyclem, pieczoną wieprzowiną czy kiszoną kapustą na stałe wpisały się w czeskie menu. Dania kuchni czeskiej możemy opisać jako mięsne i dość tłuste. Miłośnicy surówek mogą być nieco zawiedzeni, ponieważ w tradycyjnych czeskich potrawach warzywa występują głównie jako… dekoracja. Czesi chętnie sięgają po zioła i przyprawy, w wielu daniach wykorzystywany jest także ocet i musztarda. Jakie potrawy zaserwuje tradycyjna restauracja czeska? Oczywiście knedliki czeskie z pieczoną wieprzowiną lub gulaszem, pieczoną kaczkę oraz sycącą zupę czosnkową lub kapuścianą. A skoro o knedlikach mowa: na czym polega ich fenomen?
Knedliki czeskie – bez nich nie ma czeskich potraw!
Knedle, knedliczki, knedliki czeskie – pod tą nazwą skrywa się ten sam produkt. To chyba najpopularniejsza potrawa kuchni czeskiej, choć nie ma za wiele wspólnego z naszymi knedlami nadziewanymi owocami. Knedliki czeskie powstają z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków lub mąki i drożdży. Ciasto gotuje się w osolonej wodzie, a po wystudzeniu kroi na grubsze plastry i odgrzewa na parze jak polskie pampuchy. Legenda głosi, że knedliki czeskie były wykorzystywane nie tylko do jedzenia, ale również jako broń: w XIII wieku pewna gospodyni rzuciła knedlikiem w szpiega wojskowego i zabiła go w ten sposób na miejscu. My zachęcamy jednak do spożywania ich razem z gulaszem lub pieczoną wieprzowiną oraz obowiązkową kapustą duszoną. Bez tej potrawy nie może się obyć żadna czeska restauracja!
![Knedliki czeskie](https://fanexwp.noinputsignal.com/app/uploads/2023/04/knedliki-czeskie.jpg)
Jakie jeszcze czeskie potrawy serwować?
Skoro kuchnia czeska to przede wszystkim wspólne biesiadowanie przy suto zastawionym stole, nie może zabraknąć w niej przystawek! Na pierwszy ogień idzie oczywiście smażony ser, który dla niektórych może być wręcz pełnoprawnym daniem. Najczęściej jest to solidny plaster sera gouda w panierce, usmażony na głębokim ogniu. Do tego serwuje się zwykle frytki oraz sos czosnkowy lub tatarski. Oprócz tego czeskie przystawki to małe kiełbaski marynowane w zalewie octowej, wędliny oraz ser pleśniowy. Jako czekadełko możesz zaproponować również oryginalny czeski ser marynowany. Prócz pieczonych mięs umieść w karcie również gęstą zupę czosnkową z grzankami i serem oraz wołowy wywar z klopsikami – odpowiednik polskiego rosołu. No i deser: knedliki czeskie na słodko czy placek z jabłkami według tradycyjnego przepisu zawsze będą cieszyły się dużym powodzeniem.
![Kuchnia czeska - zupa czosnkowa z serem](https://fanexwp.noinputsignal.com/app/uploads/2023/04/kuchnia-czeska-zupa-czosnkowa.jpg)
Kuchnia czeska – nie zapomnij o napojach!
Żadna czeska restauracja nie może obyć się bez czeskiego piwa! Czesi słyną z tego napoju i potrafią spędzać wiele godzin w barach nad kufelkami oraz przegryzać rozmaite przekąski do piwa. Warto przy tym zaznaczyć, że jest ono nieco słabsze, a często nawet bezalkoholowe. Nie ma to jednak żadnego wpływu na wyśmienity smak. Uwagę restauratorów powinno przykuć także czeskie wino, ponieważ w okolicach Brna i Pragi zlokalizowanych jest wiele naprawdę dobrych winnic. Jeśli chodzi o napoje bezalkoholowe, prym wiedzie oczywiście czeska Kofola. Można ją pokochać albo znienawidzić, ale zdecydowanie należy jej spróbować. Czesi produkują ją nie tylko w wersji klasycznej, ale również w wielu wariantach smakowych.
![Czeskie piwo](https://fanexwp.noinputsignal.com/app/uploads/2023/04/czeskie-piwo.jpg)
Czeska restauracja w Polsce? Jak najbardziej!
O ile na południu Polski znaleźć można nieco więcej restauracji w stylu czeskim, wybór nadal nie jest ogromny. Wiele osób chętnie przypomni sobie wypad do Czech oraz swoje ulubione czeskie potrawy. Zanim zaczniesz układać menu, polecamy wycieczkę objazdową po restauracjach w Czechach, by lepiej poznać klimat tej kuchni. Czeska restauracja może być prawdziwym strzałem w dziesiątkę, jeśli uda Ci się oddać klimat gospody serwującej może i kaloryczne, ale z pewnością przepyszne dania i przekąski.
***
Kuchnia czeska to pieczone mięsiwa, pyszne knedliki, sycący smażony ser i wyśmienite przekąski. Warto poznać lepiej kuchnię tego regionu i przenieść część smaków do Polski!