Ciekawostki

Dobre jedzenie – poznaj sekret smacznych potraw

Udostępnij

Kiedyś gotowano przede wszystkim po to, aby się najeść. Teraz zarówno przyrządzanie potraw, jak i ich konsumowanie stało się pewnego rodzaju rytuałem. Odwiedzanie restauracji oraz spędzanie w nich czasu razem z przyjaciółmi lub rodziną to forma rozrywki. Na rynku gastronomicznym konkurencja jest bardzo duża, szczególnie w przypadku najbardziej popularnych kuchni świata. Jaki jest przepis na smaczne jedzenie, które zaskarbi sobie serca gości? Sprawdź nasze porady!

Najlepsze jedzenie? Najlepsze składniki!

Każda wyjątkowa potrawa zaczyna się od starannie dobranych składników. To one są fundamentem, na którym kucharz buduje swoje kulinarne arcydzieła. Wybierając produkty najwyższej jakości, zbliżasz się do przygotowywania smacznego jedzenia zarówno dla stałych, jak i ty nowych gości.

Pamiętaj, że świeżość składników to klucz do sukcesu - niezależnie od tego, w jakiej kuchni specjalizuje się Twoja restauracja. To one nadają potrawom intensywny i niepowtarzalny smak. Zrezygnuj z mrożonych produktów, które nie tylko tracą swój smak, ale również cenne wartości odżywcze. Dokładne planowanie zatowarowania i dopasowanie produktów do specyfiki wybranej kuchni pomoże Ci również obniżyć food cost.

Jeśli prowadzisz np. włoską trattorię albo hiszpański tapas bar, zamawiaj wyłącznie autentyczne produkty, które pozwolą przenieść się Twoim gościom do innego kraju bez pakowania walizek i rezerwowania lotów. Dbaj o kontakty z dostawcami i wybieraj znane marki, które cieszą się renomą w świecie gastronomii. Regularnie weryfikuj poziom jakości dostarczanych produktów i ustalaj odpowiednie warunki współpracy.

Nie ma dobrych potraw bez przypraw i dodatków! To one dodają daniom charakteru. Wybieraj świeże zioła oraz sosy dla gastronomii, które przypadną do gustu Twoim gościom.

Najlepsze jedzenie nie obędzie się bez dobrych składników

Sekretem dobrego jedzenia jest dobry kucharz

Jeśli chcesz, aby Twoja restauracja serwowała smaczne jedzenie, niezbędny jest dobry szef kuchni. Ważne jest nie tylko doświadczenie, ale również serce do gotowania – dobre intencje każdy wyczuje na talerzu. Pozwoli Ci to się wyróżnić na tle konkurencji.

Wybieraj osoby, które znają kuchnię, którą chcesz serwować w swojej restauracji. Jeżeli postawisz na szefa kuchni specjalizującego się w robieniu sushi, a ty masz własną pizzerię, taka współpraca raczej nie będzie owocna. Obie strony będą wyłącznie sfrustrowane, a goście wyczują to od razu – atmosfera w lokalu wpływa na nastawienie do posiłku, a tym samym smak dania.

Pamiętaj, że dobry kucharz musi mieć nie tylko smak, ale także dryg do prowadzenia zespołu i działania w drużynie. Pewny siebie lider zadba o kolejność wykonywanych prac, jakość i powtarzalność potraw oraz porządek na kuchni.

Aby na talerzach pojawiało się wyłącznie najlepsze jedzenie, trzeba próbować! Postaraj się bywać w kuchni i sprawdzać nowości, czy sezonowe propozycje. Pamiętaj jednak, aby być dość obiektywnym. Smak to kwestia gustu – to, że lubisz mocno pikantne potrawy, nie oznacza, że goście również się w nich zakochają.

Przygotowywanie jedzenia

Smaczne jedzenie jemy oczami, czyli sposób podania

Wydaje Ci się, że sekretem dobrych potraw jest wyłącznie ich aromat? Podczas każdego posiłku uaktywnia się nie tylko zmysł smaku, ale także wzroku. Liczy się estetyka podania oraz dekoracja potraw. Pewnie zdarzyło Ci się kiedyś źle nastawić do danej potrawy z powodu jej wyglądu oraz konsystencji i to jeszcze przed spróbowaniem. Podczas konsumpcji zwracamy przede wszystkim uwagę na:

  • kolorystykę – potrawy w jednym kolorze z góry oceniamy jako mniej smakowite, niż są w rzeczywistość. Najlepiej zestawiać produkty o kontrastującej barwie. Jeśli jednak zdecydujesz się na identyczne odcienie, nie mogą być one mdłe.
  • konsystencję – papkowata tekstura wchodzi w grę wyłącznie, gdy wynika to ze specyfiki dania lub produktu. Dźwięki w trakcie przeżuwania też wpływają na ocenę smaku.
  • składniki – dobrze, aby każdy z nich był wyraźnie widoczny i możliwy do rozpoznania.

Dania, które wyglądają na przemyślane i podane są w estetyczny sposób, aż zachęcają do rozkoszowania się posiłkiem jak najszybciej!

Chociaż nie jest to takie oczywiste, najlepsze jedzenie jest jednoznaczne z odpowiednią zastawą. Słodkie desery przeważnie podawane są na okrągłych talerzach, a słone przekąski lepiej smakują na tych bardziej kanciastych. W każdej dobrej restauracji trzeba też zadbać o higienę i stan porcelany – nikt nie będzie chciał jeść z niedomytego albo wyszczerbionego talerza czy pić kawę z filiżanki bez ucha.

Ozdabianie jedzenia

Dobre potrawy to nie tylko smak

Zanim uruchomi się nasz zmysł smaku, najpierw zaczyna działać wzrok, a także węch. Smaczne jedzenie utożsamiamy z przyjemnym zapachem – dobrze, aby rozprzestrzeniał się już w momencie wejścia do restauracji. Dzięki temu apetyt rośnie. W ten sposób oceniamy też świeżość i jakość potraw. Nie bez powodu w piekarniach unosi się zapach świeżo pieczonego chleba, który sprawia, że aż ślinka cieknie!

Jeśli chcesz przekonać ludzi, że podajesz dobre jedzenie, niezbędna jest dobrze skonstruowana karta. Warto, aby w menu pojawiały się nazwy, które oddziałują na zmysły – esencjonalny krem z pomidorów z włoskim parmezanem brzmi lepiej niż zupa pomidorowa z serem. Wiele jednak zależy od dania, bo niektóre potrawy nie potrzebują dodatkowych ozdobników – sushi czy polskie klasyki bronią się same.

To może Cię zainteresować: sposoby na pozyskiwanie klientów w gastronomii.


Menu dla dzieci w restauracji – jakie potrawy powinny się w nim znaleźć?

Jedzenie na halloween – co powinno się znaleźć w restauracyjnym menu?

Zobacz inne

0