Sezon na letnie grillowanie trwa w najlepsze! Wszyscy chętnie spotykamy się z bliskim i znajomymi przy grillu, choć przychodzi taki moment, kiedy mamy ochotę na coś więcej. Potrawy grillowane w restauracji to zdecydowanie menu ciekawsze niż tylko proste kiełbaski i sałatka z pomidorów. Nie bez powodu grill bar cieszy się zawsze ogromnym zainteresowaniem, a restauracja z grillem zawsze może liczyć na wielu klientów – również poza sezonem. W jaki sposób zorganizować grill bar i co zaproponować w karcie? Podpowiadamy!
Potrawy grillowane – propozycja nie tylko na lato
Jeśli chodzi o potrawy grillowane, najlepiej smakują oczywiście podczas ciepłych letnich wieczorów, choć nie tylko. Restauracja z grillem może liczyć na wiernych klientów, którzy chętnie przypomną sobie ulubione smaki w czasie deszczowych lub mroźnych dni. Sezonowy grill bar doskonale sprawdzi się przede wszystkim na świeżym powietrzu, jednak nowoczesne technologie sprawiają, że grill restauracyjny może stanąć także wewnątrz pomieszczenia. Jeśli zastanawiasz się, czy warto wprowadzać do karty potrawy grillowane, podpowiadamy – zdecydowanie tak! W większych miastach nie zawsze jest możliwość zorganizowania grilla w plenerze. Wyjdź naprzeciw potrzebom osób, które mają ochotę na ulubione potrawy grillowane i jednocześnie nie mają możliwości przyrządzenia ich osobiście oraz przygotuj dla nich specjalną kartę – zarówno podczas sezonu grillowego, jak i jesienią i zimą.
Grill bar przed restauracją – zachęć klientów do odwiedzin
Któż z nas potrafi oprzeć się aromatowi grillowanych mięs, serów i warzyw? Wystarczy delikatny powiew wiatru i ten charakterystyczny zapach sprawia, że każdemu zaczyna burczeć w brzuchu. Właśnie z tego powodu grill bar ustawiony na świeżym powietrzu będzie strzałem w dziesiątkę! Klienci nie tylko czują zapachy, ale również widzą, w jaki sposób przygotowywane są potrawy grillowane. Jeśli chcesz ustawić grill restauracyjny w restauracyjnym, pamiętaj przede wszystkim o tym, by dym zachęcał potencjalnych klientów, ale im nie przeszkadzał – dotyczy to także obsługi restauracji, dlatego warto przemyśleć dobrze ustawienie urządzenia. Co ważne, jeśli grill bar ustawiony będzie na zewnątrz, nie może pozostawać bez nadzoru – jeśli chcesz serwować potrawy grillowane, należy zatrudnić dodatkowego pracownika, który będzie zajmował się obsługą grilla.
Grill restauracyjny wewnątrz lokalu – postaw na profesjonalne urządzenia
Restauracja z grillem to spore przedsięwzięcie. Jeśli planujesz ustawić urządzenie na sali i grillować potrawy na oczach gości, musisz liczyć się z koniecznością przebudowania części pomieszczenia i zmiany aranżacji oraz zamontowania specjalnego wyciągu. Czy warto? Naszym zdaniem lepszym rozwiązaniem – zwłaszcza na początku – będzie grill restauracyjny urządzony na zapleczu lub w kuchni. Kuszący aromat i tak będzie rozchodził się po lokalu, a o wiele prościej zadbać w takim wypadku o odpowiednie warunki oraz bezpieczeństwo. Grill gazowy lub elektryczny, a także specjalna płyta beztłuszczowa umożliwiają przygotowanie potraw i przekąsek z grilla bez generowania dużej ilości dymu. Krucha karkówka, doskonałe żeberka oraz aromatyczny sos barbecue smakują w tym wydaniu równie dobrze, a niekiedy nawet lepiej, ponieważ nowoczesne urządzenia pozwalają na utrzymanie odpowiedniej temperatury.
Grill bar – nie zapomnij o napojach!
Grillowanie bez piwa to nie grillowanie? Tak… i nie, dlatego warto przygotować ofertę zarówno dla miłośników tego złocistego trunku, jak i osób sięgających chętniej po drinki bezalkoholowe. Do potraw z grilla doskonale pasują przede wszystkim piwa jasne i lekkie – oprócz znanych i lubianych marek możesz zaproponować klientom także propozycje z rzemieślniczych browarów. Grill barustawiony w ogródku, leżaki i światełka zachęcają z kolei do sięgnięcia po lekkie wina musujące. Jeśli planujesz serwować potrawy grillowane zimą, nie zapomnij o grzańcu! Idealnie pasuje do mięsa z grilla i zarazem świetnie rozgrzewa.
Grillowane potrawy – co umieścić w menu?
Nie ma co udawać: zwykłą kiełbasę lub karkówkę z grilla każdy może przyrządzić samodzielnie. Restauracja z grillem powinna proponować klientom coś więcej. Grill bar serwujący oryginalne dania i dodatki będzie ciekawą alternatywą dla pizzerii czy burgerowni, dlatego warto dobrze przemyśleć menu. Postaw na oryginalne marynaty, oprócz wieprzowiny i wołowiny serwuj także drób i ryby oraz nie zapomnij o propozycjach dla wegetarian i wegan. Wyśmienity ketchup nr VII to doskonały przykład na to, że wprowadzenie wegańskich dań z grilla i dodatków to wcale nie takie trudne zadanie! Strzałem w dziesiątkę będą także oryginalne potrawy, których nie spotykamy na co dzień podczas rodzinnego grillowania: owoce morza, aromatyczne sery z całego świata czy oryginalne kompozycje warzyw to sposób na to, by grill restauracyjny dodatkowo przyciągał uwagę klientów. A może grillowane owoce? To letni deser, który z pewnością zainteresuje nie tylko najmłodszych.
Czytaj także:co zaproponować klientom odwiedzającym ogórki piwne?