Ciekawostki

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami

Udostępnij

Coraz dłuższe i bardziej słoneczne dni które powoli się rozpoczynają, już za chwilę skłonią nas do spożywania i przygotowania posiłków na zewnątrz. Gdy tylko pomyślimy o tym, by przekąsić coś na świeżym powietrzu, w naszej głowie pojawia się jedna myśl – grill. Jak go zorganizować, by mieć pewność, że będzie udany? Postawmy na wyjątkowe sosy.

Sezon grillowy to czas relaksu w gronie najbliższych, swobodnej atmosfery oraz oczywiście pysznego jedzenia. Już drugi sezon z rzędu z powodów związanych z sytuacją epidemiczną, ograniczamy do minimum spotkania ze znajomymi, ale posiłki przy grillu w rodzinnym gronie mogą stanowić spory powiew optymistycznej dawki emocji.

Im bliżej wiosny, myślę że każdy z nas powoli zerka na swojego grilla - mniejszego, czy większego, gazowego, czy węglowego. Wydaje mi się, że niejeden z nas z utęsknieniem myślami jest już na tarasie, w ogrodzie i już czuje ten aromat unoszącego się dymu spod pokrywy grilla i zapach znajdujących się tam rarytasów. Myślę, że już powoli możemy planować, co znajdzie się na naszych rusztach. Z pewnością warto także spojrzeć na nowości produktowe, które pojawiły się w międzyczasie. Mam tutaj na myśli przede wszystkim dodatki, jakimi są sosy – bez których żadne smakowite grillowanie się przecież nie obejdzie.

Firma Fanex wprowadza właśnie do swojej oferty kilka nowych propozycji, które z pewnością przydadzą się w nadchodzącym sezonie grillowym. Są to sosy o bardzo ciekawych, wypracowanych smakach i aromatach. Wymienić należy tutaj aksamitny, o bardzo przyjemnej konsystencji i przede wszystkim wyrazistym smaku sos serowy – świetnie sprawdzi się w burgerach z grillowanym mięsem i warzywami, ale nie tylko – to także niezastąpiony dodatek do przekąsek takich, jak warzywne sticksy i naciosy, które zapewne również znajdą się na stole obok grillowanych potraw. Kolejna nowość to majonezowy Sos Bekonowy – takiego sosu o fantastycznym smaku i zapachu bekonu, nie trzeba zachwalać – grillowane steki i ryby, wymyślne burgery, czy też pieczone na grillu ziemniaki z tymże właśnie sosem, z pewnością pozytywnie zaskoczą niejednego fana dobrego grillowania. Natomiast jeśli znajdą się chętni na bardzo pikantną kuchnię, mamy dla nich kolejną nowość firmy Fanex, a mianowicie sos paprykowy Carolina – na bazie papryczek o ostrości 720000 SHU – ta liczba mówi sama za siebie.

Oprócz wymienionych nowości z pewnością należy wspomnieć jeszcze o nowym sosie barbecue bez konserwantów w tradycyjnej dużej butelce oraz linii sosów przygotowanych również bez konserwantów, w małych jednorazowych opakowaniach dedykowanych do dań „na wynos” – saszetkach oraz cup’sach. W saszetkach swoje miejsce znalazł Dressing Vinaigrette bez konserwantów oraz Sos czosnkowy z ziołami włoskimi bez konserwantów a w cup’sach Sos Czosnkowy, Sweet Chilli oraz Barbecue również bez konserwantów. Świetnie sprawdzą się np. do sałatek oraz mięs z grilla.

Autor tekstu: Łukasz Lisowski, Ekspert ds. Gastronomii w Fanex


Przednówek – co jedzono na wiosnę w dawnej Polsce?

Menu lunchowe i praca zdalna – czy idą ze sobą w parze? Przegląd wiosennych propozycji

Zobacz inne

0