Ciekawostki

Letnie desery – jakie propozycje wprowadzić do karty?

Udostępnij

Obiad bez deseru? Dla wielu osób to niemożliwe – po pysznym posiłku przychodzi pora na kawę i coś słodkiego. Desery w restauracji często traktowane są „po macoszemu”: w karcie znaleźć można co najwyżej kilka ciast. Tymczasem letnie desery cieszą się wielką popularnością; wprowadź do menu kilka sezonowych propozycji, by przyciągnąć nowych klientów i zaskoczyć stałych bywalców! Dlaczego warto postawić na menu sezonowe oraz jakie letnie desery powinny pojawić się w nowej karcie?

Letnie desery – propozycja na upalne dni

W Twojej restauracji goście mogą zamówić jedynie tradycyjną szarlotkę, sernik i brownie? Najwyższa pora na zmiany! Menu sezonowe i nowe desery w restauracji to sposób na to, by klienci zamówili nie tylko obiad lub kolację, ale również słodką przekąskę. Nowości przydadzą się także, jeśli serwujesz doskonałą kawę, do której wiele osób chętnie zamówiłoby coś słodkiego. Letnie desery to przede wszystkim propozycje z owocami: są pyszne i jednocześnie przynoszą orzeźwienie w upalne dni. Jeśli nie chcesz, aby klienci po zakończonym posiłku szybko zbierali się w poszukiwaniu najbliższej kawiarni, zaproponuj im autorskie desery; latem warto postawić zwłaszcza na przepisy wykorzystujące sezonowe owoce. Menu sezonowe możesz także uzupełnić o bezalkoholowe drinki – to idealny sposób na wieczorne orzeźwienie.

Desery w restauracji - Fanex

Sernik z sezonowymi owocami – klasyka w nowej odsłonie

Sernik na zimno to latem w wielu domach pozycja obowiązkowa! Najpopularniejsza sezonowa propozycja to oczywiście sernik z truskawkami, często na wierzchu pojawiają się także maliny, brzoskwinie i borówki. A może pora na coś zupełnie innego? Zaproponuj klientom oryginalne desery w restauracji – takie, których nie znajdą nigdzie indziej. Oryginalny piankowy sernik na zimno z masą serowo-arbuzową czy sernik waniliowy z czereśniami, a może... sernik lawendowy? To interesujące, rzadko spotykane letnie desery – z pewnością wyróżnią Twoje menu sezonowe.

Sernik na zimno z owocami - Fanex

Lody? Postaw na oryginalność

Pucharki lodowe z bitą śmietaną to już przeżytek – jeśli chcesz zaskoczyć swoich klientów, postaw na oryginalne smaki. Mohito, torcik bezowy, sorbet bazyliowy, a nawet lody... fiołkowe – oprócz klasycznych lodów waniliowych i czekoladowych warto przygotować coś mniej oczywistego. Takie lody nie potrzebują zbyt wielu dodatków. Wystarczy odrobina słodkiej polewy do lodów lub lekko kwaskowaty sos malinowy dla przełamania smaków, a także kilka świeżych, pokrojonych owoców – wyśmienity letni deser jest już gotowy!

Polewy do lodów i deserów - Fanex

Gofry – wspomnienie nadmorskich wakacji

Choć gofry kojarzymy przede wszystkim z miejscowościami nad morzem, trudno o bardziej letnie desery, dlatego możesz pokusić się o wprowadzenie odrobiny nadmorskiego klimatu do swojej restauracji. Profesjonalna gofrownica to niewielki koszt, a oryginalne dodatki sprawią, że na gofry będą wpadać nie tylko rodzice z małymi dziećmi. Tradycyjna bita śmietana to zawsze strzał w dziesiątkę, jednak możesz zdecydować się także o przyrządzenie jej z oryginalnymi dodatkami, np. cynamonem. Oprócz świeżych owoców sezonowych możesz zaoferować także ciekawe konfitury, delikatny krem lub wytrawne dodatki. Wykorzystaj również rozmaite polewy do lodów – od czekoladowej po rozmaite owocowe smaki. Z pewnością przyda się także polewa truskawkowa – pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników gofrów.

Gofry i lody - Fanex

Letnie desery – wygląd ma znaczenie!

Przygotowując desery w restauracji należy pamiętać, że powinny nie tylko doskonale smakować, ale również świetnie się prezentować. Zdjęcia jedzenia to trend, który już od kilku lat króluje w mediach społecznościowych: wiele osób dzieli się fotografiami swoich posiłków ze znajomymi. Zadbaj o to, aby Twoje desery przykuwały uwagę: ozdabiaj je polewami, świeżymi owocami z wyciętymi wzorami oraz jadalnymi kwiatami. Nietypowe naczynia i oryginalny sposób podania także wyróżnią Twoje desery. Możesz także zaproponować klientom rabat na desery w zamian za oznaczenie restauracji w mediach społecznościowych – w ten sposób Twoje menu sezonowe dotrze do szerszego grona odbiorców.


Zielony sos – wprowadź go do menu wiosnę!

Zupy na lato – sezonowe propozycje, których nie może zabraknąć w karcie

Zobacz inne

0