Ciekawostki

Przekąski do piwa – co zaproponować klientom odwiedzającym ogródki piwne?

Udostępnij

Ciepłe letnie wieczory zachęcają do opuszczania domu. Domówki zmieniają się w wieczorne wyjścia do ulubionych barów i restauracji. Ogromnym powodzeniem cieszą się wówczas wszelkiego rodzaju ogródki piwne – od tych stanowiących niejako przedłużenie restauracji po lokalizacje, w których serwuje się przede wszystkim napoje z procentami. Jeśli chcesz urządzić w tym roku ogródek piwny, pamiętaj nie tylko o schłodzonym, złocistym napoju, ale również przekąskach, które cieszą się zawsze ogromną popularnością. Co do piwa serwować, aby przyciągnąć klientów?

Ogródek piwny – co musisz wiedzieć?

Przede wszystkim nie możesz tak po prostu wystawić stolików przed lokal – ogródek piwny musi działać legalnie, dlatego niezbędne jest pozwolenie na jego wystawienie. Zdobyć je można w Urzędzie Miasta lub Gminy. Kary za nielegalne ogródki naliczane są nie tylko na podstawie liczby dni, w których działał, ale również zajmowanej powierzchni – nie warto ryzykować! Ogródki piwne funkcjonujące przy punkcie gastronomicznym posiadającym koncesję nie wymagają dodatkowego zezwolenia na serwowanie alkoholu. Gdy formalności masz już za sobą, możesz urządzać swój ogródek piwny oraz zastanawiać się nad specjalnym menu: jakie przekąski do piwa sprawdzą się najlepiej?

Spotkanie towarzyskie przy piwie - Fanex

Przekąski do piwa – dlaczego nie może ich zabraknąć?

Nieważne, czy umówiliśmy się ze znajomymi na wspólne oglądanie meczu w ogródku piwnym, czy też chcemy swobodnie pogadać i wypić kilka piw – po słone przekąski sięga każdy i w każdych okolicznościach! Warto zaoferować klientom odwiedzającym ogródek piwny coś więcej niż tylko orzeszki, chipsy i słone paluszki. Co do piwa sprawdzi się najlepiej? Przede wszystkim wszelkiego rodzaju przekąski na słono. Warto zadbać także o to, by porcje były na tyle duże, aby pozwalały na podzielenie przekąsek między znajomymi. Zwróć także uwagę na to, aby przekąski do piwa były wygodne w jedzeniu. Nikt nie chce zamawiać dodatkowych talerzy oraz zestawów sztućców. No i co najważniejsze – przekąski powinny być po prostu pyszne, aby klienci mieli ochotę zamawiać je ponownie!

Słone przekąski - Fanex

Słone przekąski na zimno – proste do przygotowania i efektowne

Zimne przekąski do piwa to propozycja przede wszystkim dla osób, które lubią przekąsić sobie coś od czasu do czasu przy rozmowie bez obaw, że zaserwowane danie natychmiast wystygnie. To dlatego słone paluszki cieszą się tak dużym wzięciem! Warto jednak pójść o krok dalej i umieścić w menu inne słone przekąski w wariancie na zimno. Chrupiące paluchy z ciasta francuskiego możesz przygotować w wielu wersjach: z solą morską, ziołami, papryką, na ostro – tak, by tworzyły całą kompozycję smaków. Serwuj je razem z gotowymi sosami do maczania: to idealna słona przekąska do piwa na zimno! Oryginalną, rzadziej spotykaną przekąską są także ciasteczka serowe – one także mogą powstać w kilku wariantach. Najprostszy przepis podaje, że w skład wchodzi wybrany ser, żółtka jajek, masło oraz mąka pszenna. Możesz modyfikować go również tak, by stworzyć autorskie ciasteczka do piwa – z pewnością będą cieszyły się wielkim powodzeniem!

Przekąski do piwa - Fanex

Przekąski do piwa na ciepło – szybkie i proste propozycje

Jeśli chodzi o ciepłe przekąski do piwa, tu znaczenie mają przede wszystkim dodatki. Do tradycyjnych frytek z ziemniaków lub batatów zaserwuj coś więcej niż tylko sól i ketchup. Świetnie sprawdzi się tu zwłaszcza sos 1000 wysp lub ostrzejszy sos Sriracha. Takie ostrzejsze przekąski zdecydowanie trzeba będzie popić kolejnym piwem! Jeśli tylko masz możliwość ustawienia grilla, zaproponuj swoim klientom dania i słone przekąski prosto z rusztu – mało kto oprze się grillowanym serom, kiełbaskom, karkówce czy skrzydełkom. Możesz pokusić się także o przygotowanie tych przekąsek w warunkach kuchennych: deska grillowanych mięs i serów świetnie sprawdzi się na spotkania przy piwie w większym gronie. Nie zapomnij o sosie barbecue – klasycznym uzupełnieniu przekąsek do piwa!

Frytki z batatów do piwa - Fanex

Stwórz specjalne menu, które pojawi się na każdym stoliku

Na każdym stoliku powinno znaleźć się miejsce nie tylko na dekoracje, przyprawy i serwetki, ale również menu, w którym klienci znajdą kilka propozycji przekąsek. Dłuższa przerwa w rozmowie może sprawić, że karta przyciągnie wzrok, a to już o krok od decyzji o zamówieniu przekąsek. Daj swoim klientom szansę na wypróbowanie nowych propozycji z menu – zapamiętają Twój ogródek piwny jako lokal, w którym można nie tylko napić się zimnego piwa i pogadać, ale również zjeść przy tym coś dobrego.


Lokalizacja restauracji – główne źródło sukcesu?

Długi weekend 2022 w gastronomii – jak przygotować się na majówkę?

Zobacz inne

0