Ciekawostki

Wiosna w gastronomii – trendy, inspiracje, pomysły na menu wiosenne

Udostępnij

Nadejście sezonu wiosennego to dla gastronomii czas wielu zmian. W końcu możemy wprowadzać do menu wiosenne przepisy i pierwsze wiosenne warzywa. Klienci dopytują o nowalijki oraz chętnie sięgają po menu wiosenne i orzeźwiające napoje. To także ostatni moment, by doprowadzić do porządku ogródek restauracyjny – już za chwilę będzie cieszył się sporym obłożeniem! Jak przygotować się na nadchodzącą wiosnę i jakie wiosenne przepisy warto wykorzystać w nadchodzącym sezonie? Przedstawiamy kilka tegorocznych inspiracji.

Menu wiosenne – stawiaj na zieleninę

Wiosna to przede wszystkim zieleń na talerzu, dlatego wiosenne przepisy bazują na składnikach w tym kolorze. Po długiej zimie wszyscy mamy ochotę na trochę zieleniny! Jeśli chcesz wprowadzić do karty coś nowego i zaproponować klientom menu wiosenne, pamiętaj, by zadbać nie tylko o smak, ale również aspekt wizualny. Wiosna może zagościć na talerzach dzięki chrupiącym rzodkiewkom, pierwszej sałacie masłowej czy szpinakowi. Oprócz świeżych warzyw strzałem w dziesiątkę będą wszelkiego rodzaju kiełki, posiekany szczypior, zielony sos, natka pietruszki i zioła oraz... kwiaty jadalne. Dzięki nim każde danie nabierze wiosennego charakteru. Z wiosennym menu nierozerwalnie kojarzą nam się nowalijki – czy to dobry wybór?

Wiosenna sałatka

Nowalijki – czy pierwsze wiosenne warzywa powinny trafić na talerze?

Nowalijki cieszą się niestety niezbyt dobrą sławą. Wiele osób uważa, że pełne szkodliwych substancji i jednocześnie pozbawione smaku. Dobry szef kuchni wie jednak, że nie ma co demonizować wiosennych warzyw, ponieważ nowalijki mogą być pysznym dodatkiem do wielu dań. Świeże, chrupiące warzywa uzupełniające menu wiosenne ożywią dania i dodadzą im wyrazistości. Na aromatyczne i dojrzałe pomidory musimy jeszcze poczekać, jednak wiosenne przepisy bazują na rozmaitych warzywach i ziołach pojawiających się powoli w sklepach. Nie zapominajmy, że nowalijki to również młode ziemniaki, botwinka czy oryginalna i wyrazista rzeżucha. Sałatka ziemniaczana z fetą, sos bazyliowy i świeży szczypiorek oraz kiełki to kompozycja, która z pewnością spotka się z dużym zainteresowaniem.

Ogródek restauracyjny – najwyższa pora na porządki

Jeśli przy Twoim lokalu znajduje się ogródek restauracyjny, to zdecydowanie ostatni moment, by przejrzeć jego wyposażenie, naprawić ewentualne uszkodzenia i odświeżyć wystrój. Z pewnością przydadzą się nowe światełka i dodatkowe dekoracje, dzięki którym ogródek restauracyjny wyróżni się spośród innych miejsc do spożywania posiłków na zewnątrz. Oryginalnym rozwiązaniem będzie tematyczny ogródek restauracyjny: możesz serwować w nim dania z grilla czy specjalne menu wiosenne. Jeśli już teraz przygotujesz się do nadchodzącego sezonu, zyskasz przewagę nad konkurencją: ciepłe dni sprawiają, że wiele osób zaczęło interesować się, który lokal udostępnił już swój ogródek restauracyjny.

Ogródek restauracyjny

Orzeźwiające napoje – pora na aktualizację

Zimą ogromnym powodzeniem cieszą się zawsze napoje rozgrzewające – herbata z korzennymi przyprawami, grzane wino czy piernikowa kawa. Gdy jednak pojawiają się pierwsze promienie wiosennego słońca, wszyscy nabieramy ochoty na chłodniejsze i orzeźwiające napoje. To czas na owocowo-warzywne smoothie w roli dodatku do lunchu oraz świeżo wyciskane soki owocowe! Jeśli chcesz, by menu wiosenne zawierało nowe propozycje również w części z napojami, zaproponuj orzeźwiającą herbatę wiosenną na zimno. W roli dodatków idealnie sprawdzi się świeża mięta, cytrusy oraz pomarańczowe kulki żelowe, dzięki którym zwykła herbata zmieni się w najmodniejszą bubble tea. Ten napój zachwyci nie tylko najmłodszych, ale również wszystkich miłośników mrożonej herbaty i wiosennego orzeźwienia.

Wiosenne napoje

Dietetyczne wiosenne przepisy – nie zapomnij o wersji fit

Któż z nas nie obiecywał sobie rozpoczęcia diety i regularnych ćwiczeń na wiosnę? Okazuje się jednak, że po dania w wydaniu dietetycznym sięgają nie tylko osoby pilnujące diety, ale również wszyscy klienci, którym znudziły się już cięższe i typowo zimowe dania. Nie potrzebujemy już przecież aż tak wielu kalorii, by wyrównać bilans ciepły. Teraz czas na menu wiosenne i lżejsze dania i przekąski! Zadbaj o to, by w karcie znalazły się specjalnie oznaczone propozycje dla osób dbających o kaloryczność. Sałatki, zupy i dania obiadowe w wydaniu dietetycznym będą cieszyły się powodzeniem nie tylko na wiosnę.

Wiosenne przepisy

***

Nadchodzące ciepłe miesiące to najlepszy czas na zmiany! Zadbaj o nowe menu wiosenne, do którego możesz wprowadzić nowalijki, wypróbuj wiosenne przepisy i stwórz nowe orzeźwiające napoje oraz przygotuj ogródek restauracyjny na tegoroczną wiosnę.


Oryginalna włoska pizza – kolejna pozycja w menu czy przepis na sukces lokalu?

Kuchnia czeska – przepisy i inspiracje, które warto wykorzystać

Zobacz inne

0