Ciekawostki

Zupy na lato – sezonowe propozycje, których nie może zabraknąć w karcie

Udostępnij

Latem, gdy podczas upalnych dni apetyt przestaje dopisywać, wiele osób rezygnuje z tradycyjnego obiadu na rzecz lekkiej zupy. Aby wyjść naprzeciw potrzebom klientów, umieść w swoim menu sezonowym zupy przygotowywane na bazie sezonowych warzyw. Nie może zabraknąć w nim także propozycji na zimno oraz aromatycznych kremów. Jakie zupy na lato warto zaproponować w karcie? Poniżej znajdziesz kilka inspiracji.

Dlaczego zupy na lato to strzał w dziesiątkę?

O ile zimą wszyscy chętnie sięgamy po sycące, rozgrzewające dania, to jednak latem większość osób woli zjeść coś lekkiego i zamiast pizzy lub makaronu wybiera zupy sezonowe. Idealne zupy na lato to kompozycje świeżych (i tanich!) warzyw i ziół, których ogromny wybór znaleźć można na każdym rynku. Zupy na lato świetnie sprawdzą się także jako pozycja w lunchowym menu, zarówno w lokalu, jak i na wynos. Oryginalne zupy sezonowe przyciągają uwagę nieoczywistymi połączeniami smaków. Przygotowaliśmy ciekawe propozycje, w których królują sezonowe warzywa oraz zioła.

Idealne zupy na lato? Chłodniki!

Tradycyjnego chłodniku litewskiego nie trzeba chyba nikomu przedstawiać; ta charakterystyczna zupa na bazie botwinki latem cieszy się ogromną popularnością. Chłodniki doskonale sprawdzą się jako zupy na lato, ponieważ należy serwować je schłodzone – pełnia smaku łączy się w nich z przyjemnym orzeźwieniem. Chłodnik z botwinki z pewnością spotka się z dużym uznaniem. My proponujemy z kolei chłodnik z ogórków małosolnych, który wyróżnia się swoim specyficznym, niepowtarzalnym smakiem. Starte na tarce ogórki małosolne wraz z kwasem należy gotować przez kilka minut, a następnie połączyć z drobno posiekanym czosnkiem. Gdy wywar ostygnie, uzupełnia się go śmietaną i zsiadłym mlekiem, przyprawia solą i cukrem oraz dekoruje pokrojonymi w kostkę ogórkami, posiekanym koprem i szczypiorem. Do chłodnika z ogórków małosolnych idealnie pasuje świeży chleb razowy lub pełnoziarnisty. Interesujący smak z pewnością zaciekawi wielu klientów!

Chłodnik z ogórków małosolnych - Fanex

Zupa gazpacho z granitą miętową – przyjemnie orzeźwiająca

Zupa gazpacho wywodzi się z Andaluzji i nie wymaga gotowania; doskonale smakuje za to z lodem, ponieważ należy serwować ją na zimno. Głównym składnikiem są surowe warzywa, ocet i oliwa, a do zupy podawać można także rozmaite dodatki w osobnych miseczkach – tradycyjnie są to okruchy chleba i drobno pokrojone warzywa oraz oliwki). Zupa gazpacho w wersji z granitą miętową bazuje na podpieczonej papryce, drobno pokrojonych pomidorach, szalotce i ogórkach szklarniowych. Nie wymaga zbyt wielu przypraw – wystarczy sól morska oraz aromatyczny pieprz ziołowy. Po schłodzeniu gazpacho podaje się z dodatkiem miętowej granity oraz dekoruje liśćmi świeżej mięty. Całość tworzy oryginalną kompozycję letnich smaków i doskonale chłodzi w upalny dzień.

Zupa gazpacho - Fanex

Zupa ze świeżym bobem – postaw na sezonowe składniki

Sezon na bób trwa na tyle krótko, że warto wykorzystać go do maksimum. Bazą dla zupy ze świeżym bobem jest bulion jarzynowy lub drobiowy. Należy dodać do niego podsmażone młode ziemniaki i czosnek, a następnie ugotowany i obrany ze skórek bób. Wywar zabielić śmietaną i uzupełnić dużą ilością posiekanego kopru i szczypiorku. Delikatny smak zupy ze świeżego bobu idealnie podkreśli ser feta lub pleśniowy. Należy przy tym zwrócić szczególną uwagę na to, by bób nie był rozgotowany – powinien pozostać zielony i lekko chrupiący. Poza sezonem można wykonać ją także z mrożonego bobu, jednak najlepiej smakuje właśnie ze świeżym.

Odkryj: przepis na wegańskie smarowidło z bobu.

Zupa krem z zielonego groszku z grzankami – interesujący kolor i wyśmienity smak

Zielony groszek, czyli niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego nada zupie świeżego, oryginalnego koloru. Zupa krem z zielonego groszku z grzankami powstaje na bazie łuskanego groszku, podsmażonej cebuli i mleka. Uzupełnia się ją o ostrzejsze przyprawy, np. chili lub tabasco oraz sok z cytryny. Zmiksowana całość w ożywczym, zielonym kolorze wspaniale prezentuje się w przezroczystych lub kolorowych miseczkach; warto wykonać jej zdjęcia na portale społecznościowe i stronę internetową. Zupa krem z zielonego groszku z grzankami doskonale smakuje w towarzystwie sałatki z awokado i łososia. Zamiast grzanek świetnie sprawdzą się także chrupiące nachos z chili – dzięki nim zupa nabierze jeszcze więcej wyrazistości.

Zupa krem z zielonego groszku - Fanex

Oryginalne zupy sezonowe to sposób na zainteresowanie klientów. Ciekawa forma oraz połączenie smaków z pewnością zwróci uwagę, dlatego warto wprowadzić je do sezonowej karty.


Letnie desery – jakie propozycje wprowadzić do karty?

Czekadełko – kulinarne dzieło sztuki i sposób na promocję lokalu

Zobacz inne

0