Polacy kochają pizzę! Badania Instytutu Badań Pollster wskazują, że co trzeci obywatel naszego kraju spożywa pizzę co najmniej raz w miesiącu. Wydawać by się zatem mogło, że wprowadzenie pizzy do karty to doskonała decyzja. Czy rzeczywiście tak jest? Czym charakteryzuje się oryginalna włoska pizza, jakie rodzaje pizzy warto zaproponować klientom oraz w jaki sposób wyróżnić swoją ofertę spośród wszystkich restauracji serwujących pizzę?
Oryginalna włoska pizza czy pizza nowojorska? A może coś jeszcze inna?
Chyba trudno byłoby znaleźć osobę, która w ogóle nie lubi pizzy – ogromny wybór rodzajów i dodatków sprawia, że każdy znajdzie kompozycję dopasowaną do indywidualnych preferencji. Oryginalna włoska pizza z Neapolu zawiera jedynie mąkę, wodę, sól i drożdże. W roli składników występują pomidory, mozzarella i bazylia – i to nie byle jakie, ponieważ zarówno składniki, jak i sposób przyrządzania regulują patenty. Oryginalna włoska pizza nie przypomina zbytnio ulubionych placków Polaków – zwykle zamawiamy po prostu margheritę, capriciosę czy pepperoni. Poszczególne regiony Włoch przyrządzają pizzę nieco inaczej, a koneserzy potrafią przypisać rodzaje pizzy do konkretnych lokalizacji. Sycylijska pizza jest kwadratowa i obowiązkowo zawiera oliwki, pizza bianca z okolic Rzymu posmarowana jest białym sosem na bazie mleka krowiego zamiast pomidorowym. Popularnym włoskim składnikiem jest także tuńczyk. Amerykańskie rodzaje pizzy charakteryzuje z kolei grubsze ciasto (z okolic Chicago) lub chrupiący brzeg i miękkie ciasto (rodem z Nowego Jorku). Wybór jest ogromny, dlatego przed zmianą karty musisz podjąć decyzję: oryginalna włoska pizza czy coś zupełnie innego?
Własna pizzeria – szansa na sukces lub… duże ryzyko
Nieustająca popularność pizzy sprawia, że wiele osób kusi otwarcie własnej pizzerii. To szansa na podbicie rynku gastronomicznego, jednak konkurencja jest naprawdę ogromna. Minęły już czasy, gdy pizza uważana była za proste i niewymagające danie! Oryginalna włoska pizza przyrządzana przez włoskiego szefa kuchni nie potrzebuje wiele, by podbić serca Polaków. Wszystkie produkty powinna jednak charakteryzować najwyższa jakość. Jeśli natomiast zdecydujesz się na to, by podawać różne rodzaje pizzy, nie popełnij częstego błędu – nie porywaj się od razu na kilkadziesiąt pozycji w menu. Czasem mniej znaczy lepiej! Kilka sprawdzonych, oryginalnych kompozycji będzie sprzedawało się częściej niż trzydzieści pozycji w menu, które odróżniają jedynie dodatkowe plastry różnych wędlin. Nie tędy droga! Początkującym polecamy współpracę w ramach franczyzy, marzycielom – własną pizzerię, w której królować będzie oryginalna włoska pizza i inne ciekawe kompozycje.
Pizza jako dodatek w menu? Tak, ale…
Wprowadzenie pizzy do menu restauracji, w której na co dzień serwuje się zupełnie inne dania to trochę łapanie kilku srok za ogon. Skoro Twój lokal to kuchnia staropolska albo burgerownia, dlaczego chcesz rozszerzyć ofertę o pizzę? Odpowiedź jest zwykle prosta. Wielu restauratorów wprowadza „tradycyjną” pizzę z obawy o to, że klienci nie będą zainteresowani bardziej wymyślnym menu. Czy rzeczywiście chcesz jednak, by Twój lokal słynął z taniej pizzy z serem i pieczarkami? Jeśli chcesz, by w karcie znalazła się pizza, postaw na oryginalne kompozycje pasujące do karty. Ciekawe sosy do pizzy oraz mniej znane lub nawiązujące do menu i charakteru restauracji składniki sprawią, że pizza przestanie pasować do karty jak przysłowiowy wół do karety. Zamień pieczarki na grzyby leśne, mozzarellę na ser od lokalnego dostawcy, a zamiast rukoli postaw na karmelizowaną cebulę – taka pizza w niczym nie będzie przypominała dostępnej w każdej restauracji najzwyklejszej pizzy.
Niebanalne sosy do pizzy – zaskocz swoich klientów
Zasadniczo Włosi uważają dodatkowe sosy do pizzy za prawdziwą profanację. W Polsce jednak sos czosnkowy i pomidorowy mają ogromne grono zwolenników. Wykorzystaj tę tendencję i zaproponuj zupełnie nowe sosy do pizzy – dzięki nim nawet najprostszy placek zmieni się w oryginalne danie. Do pizzy z mięsnymi składnikami warto wypróbować sos BBQ, który nada całości lekko dymnego aromatu. Wszystkie ostre sosy do pizzy cieszą się zawsze dużym zainteresowaniem, ale powinny nie tylko palić w gardle, ale przede wszystkim posiadać wyrazisty smak. A może coś zupełnie innego? Orientalne sosy do pizzy? Jeśli w Twoim sezonowym menu gości pizza i chcesz zaproponować gościom coś naprawdę niepowtarzalnego, sos mango-jalapeno i inne niestandardowe sosy do pizzy z pewnością wzbudzą duże zainteresowanie.
Pizza w roli przekąski? Wypróbuj oryginalne przepisy
Ciasto do pizzy można wykorzystać na wiele sposobów. Przekąski z ciasta do pizzy będą świetnym starterem zaostrzającym apetyt. Co zrobić z ciasta na pizzę? Wszelkiego rodzaju roladki, zawijasy i mini-pizze czy pizza balls są o wiele szybsze do przygotowania i nie trzeba serwować ich na ciepło. Wystarczy dodać kilka składników lub sosy do pizzy w niewielkich miseczkach – i masz już starter lub przekąskę do piwa. W najprostszym wydaniu wystarczy uformować paluchy z ciasta z kompozycjami przypraw i podawać je z oliwą. Takie przekąski z ciasta do pizzy mają jeszcze jedną ważną zaletę: są przepyszne i jednocześnie niedrogie. Nawet jeśli nie planujesz serwowania w swoim lokalu pizzy, warto sięgnąć po przepisy i wypróbować najpopularniejsze przekąski z ciasta do pizzy.
***
Oryginalna włoska pizza czy przekąski i aromatyczne sosy do pizzy? Każde z tych rozwiązań może być prawdziwym strzałem w dziesiątkę – wszystko zależy od tego, jaki będzie Twój plan na serwowanie tych popularnych „placków”.